Anlägg din trädgård

Trädgården är en viktig del av boendet, inte minst för familjer med små barn som gärna leker i gräset medan mamma och pappa slappar under solen en skön vår- eller sommardag. Bästa sättet att skapa sin trädgård är såklart att först rådfråga ett proffs. Vi vände oss därför till Anders Stålhand, chefsträdgårdsmästare på Göteborgs Botaniska Trädgård.

Självförsörjning och nörderi – starka trender i trädgården

Enligt chefsträdgårdsmästare Anders Stålhand finns det just nu tre tydliga trender inom trädgård: självförsörjning, hantverk och nörderi. ”Självförsörjning är en otroligt stark trend med tydlig miljöprofil som har varit mycket het de senaste åren och kommer fortsätta vara så framöver”, säger han. ”En annan tydlig trend är att de arbetade ytorna, det vill säga möbler, hyllor, staket och keramik, antingen tillverkas på plats i trädgården eller köps av en lokal hantverkare.

Och tack vare Internet, som har gjort information mer lättillgänglig, har fler och fler trädgårdsmänniskor börjat nörda ner sig i riktigt udda saker, som exempelvis att odla den historiska kronärtskockan ’Herrgårds’ som nu finns att hitta tack vare programmet för odlad mångfald. Detta sköna nörderi är helt klart en växande trend.”

Tänk till innan du sågar ner trädet – det kan vara värt 200 000 kronor!

Det är vanligt att man sågar ned träd för att släppa in ljus till tomten. Men kom ihåg att det tar lång tid att göra ett träd och att ett träd som är ungefär sex meter högt och har en krona om fem meter kostar 150-200 tusen kronor i handeln. Ta dig därför en riktig funderare innan du hämtar motorsågen.

”Det är egentligen ganska enkelt”

”Det handlar främst om att anlägga en trädgård som gör det möjligt att tillsammans skapa en relation till trädgården. Ett effektivt sätt att göra detta är att plantera växter som är till för att användas, som exempelvis ätbara växter, växter som kan plockas till en bukett eller växter med spännande dofter. Det viktigaste är att barnen känner att trädgården är till för dem och att de får en känsla och relation till de olika växterna.”

Månadssmultron och växter som doftar Coca-cola

När det gäller ätbara växter rekommenderar Anders månadssmultron, sockerärtor och bärbuskar. ”Dessa kräver liten insats och levererar nya smultron, ärtor respektive bär kontinuerligt. Sockerärtorna mår till exempel bra av att skördas lite då och då.

En annan växt som passar perfekt i en familjeträdgård är Åbrodd. Det är en perenn som doftar Coca Cola och som de flesta barn tycker om att lukta på och visa upp för sina kompisar”, säger han. ”Även fågelholkar kan vara en spännande ingrediens i trädgården. På våren kan man spana på fåglarna som fyller dem med bomaterial och under senhösten kan man sedan kolla om någon har bott i holken.”

Blåbärstry för de allra yngsta

Har man riktigt unga barn kan blåbärstry (Lonicera caerulea var. kamtschatica) vara ett spännande alternativ enligt Anders. ”Blåbärstryn får 3-4 cm avlånga bär som smakar som söta blåbär. Den mognar redan i mitten av juni, kan planteras i vilken jord som helst, är enkel att sköta och härdig upp till zon 7. Blåbärstryn är dessutom lätt att ta sticklingar på; cirka tre veckor efter plantering har sticklingen fått rötter och en ny växt har klonats”, säger Anders entusiastiskt.

Beställ vår katalog

Fast pris, säker byggmetod och snabb inflyttning. Läs mer i vår katalog och hitta inspiration till ditt nya hus. Helt gratis förstås.