Maria Celin är inredaren som predikar färg och karaktär, som blandar gammalt och nytt och personen bakom inredningen i Hjältevadshus nya visningshus. Hon, kanske mer än någon annan, kan inspirera dig till hur du kan leva livet i ett Hjältevadshus och med modellen Sol 187 tog hon verkligen ut svängarna. Maria beskriver huset som ett ovanligt personligt kataloghus med stora möjligheter och en otroligt flexibel planlösning.

Foto: Magnus Ragnvid

Maria Celin har varit inredare i över femton år och gjort det mesta, både små och stora projekt. I hennes CV finns allt från att homestyla lägenheter och inreda visningshus till att blogga, medverka i flera inredningsprogram på tv samt den populära inredningspodden Carter & Celin som hon driver tillsammans med Lulu Carter. Just nu inreder hon visningshus för Hjältevadshus samtidigt som hon inreder tre gymnasieskolor i Vänersborg och håller på att starta upp en inredningsutbildning på nätet.

– Inredare är ett klassiskt drömyrke, men många anar inte att det är ett både hårt och fysiskt arbete. Det är mycket logistik – att bära, lyfta och svettas. Även om du får jobba med tv så är det ett ganska oglamouröst yrke. Men det är också otroligt kul, jag har alltid velat bli inredare och tycker aldrig att det är jobbigt att jobba.

Sol 187 har en extraordinär takhöjd och oändliga möjligheter

Den senaste tiden har Maria inrett husmodellen Sol 187 för Hjältevadshus. Huset är ett visningshus som kan besökas i närheten av Arlanda flygplats norr om Stockholm. Här har hon haft helt fria händer och kunnat ta ut svängarna ordentligt. När Maria besökte huset första gången slogs hon genast av alla möjligheter.

Du kan ha öppet upp till nock i allrummet och då få över 4 meter i takhöjd. Den möjligheten har man vanligtvis inte med ett kataloghus.

– Här kan du inreda övervåningen precis som du vill. Du kan ha öppet upp till nock i allrummet och då få över 4 meter i takhöjd. Den möjligheten har man vanligtvis inte med ett kataloghus. Detta är ett flexibelt kataloghus där du kan göra något alldeles extra om du vill det. Övervåningen kommer helt oinredd och du kan exempelvis lägga loft på två av rummen. Sol 187 är ett prisvärt kataloghus som samtidigt kan bli väldigt personligt och speciellt.

Se alla bilder från Sol 187

 

Ett socialt och flexibelt hus

Maria berättar också att hon tycker om köket och speciellt köksön. Är det något som verkligen ringar in huset så vill hon peka på det sociala, hur huset uppmuntrar till umgänge och ger gott om plats för stora familjer och livliga fester.

– Direkt när du kommer in i hallen så ser du en lång köksö. Den är säkert fem eller sex meter. Det här är i grunden ett socialt hus där du både får plats med mycket folk och familjemys. Allt praktiskt som tvättstuga och liknande finns dessutom på plats.

Hur skiljer sig Sol 187 från andra likvärdiga hus? Vad är det verkligt unika med huset?

– Jag har jobbat med Hjältevadshus i fem år och under den här tiden har företaget verkligen jobbat med husen och utvecklat planlösningarna. Idag är Hjältevadshus planlösningar socialt anpassade. Här kan du bo med en stor familj och verkligen umgås. Detta är väldigt populärt just nu och ligger i tiden. Här har Hjältevadshus verkligen lyssnat på husköparnas önskemål.

Maria berättar att hon fick fria händer, men att uppdraget också handlade om att få besökarna att haja till direkt. Många andra hus är väldigt gråa, vita och svarta. Det är samma material, minimalism och möbler överallt vilket Maria tycker är både tråkigt och onödigt. Själv tänker hon bredare och jobbar annorlunda.

– Jag jobbar ofta med återvinning och använder mycket second hand-möbler. Jag ville ge Sol 187 en känsla av att någon faktiskt bor där. Vi arbetade fram en story kring en familj och byggde inredningen runt deras påhittade liv. Det gav huset mycket karaktär och sedan var vi väldigt personliga med tapeter och färger. Vi byggde även egna lösningar som exempelvis ett bord. Utvändigt ser många hus likvärdiga ut, men här ska du mötas av en ask full av färgglatt godis så fort du öppnar dörren.

Besök Sol 187

 

Ett personligt hem med massor av färgglad hemkänsla i Sol 187

Maria menar att ett visningshus inte behöver eller ska kännas som ett visningshus. Du ska kunna känna att du faktiskt bo i huset. Och ingen bor i ett generellt hem – vi vill föreställa oss själva i ett personligt hem fullt av saker som ger karaktär och skapar massor av hemkänsla.

– Jag gjorde ett rum på övervåningen där jag använde en grafittitapet och massor av attityd. Ett riktigt tjejrum som går emot den förlegade bilden av att tjejer bara vill ha rosa och gulliga rum. Det är viktigt att tänka bredare när man inreder, inredningsdetaljerna är viktiga i sig, men också vilka värden som ett hem och rum kommunicerar.

Slutligen, har du några generella tips för den som ska inreda sitt hem?

– Det allra viktigaste är att tänka till innan och ta fram en moodboard. Då vet jag vart jag vill och ska med hela inredningen. Sedan tycker jag också att man ska försöka blanda gammalt och nytt för att få in mer själ i ett hem. Inte köpa allt på en gång, ha allt för bråttom utan istället låta hemmet växa fram med tiden.

Beställ Hjältevadshus katalog!

Besök huset

Visningshuset finns på Nybygget i närheten av Arlanda och du är varmt välkommen dit! Öppet onsdagar klockan 14.00-19.00, lördagar och söndagar klockan 11.00-16.00.

Kom på visning

Sol 187

Ett tvåplanshus där köket har en central roll med sin mäktiga köksö. Från 1.960.000:-

Läs mer om Sol 187 här

Så funkar inredningsbar övervåning

Låt huset växa i takt med familjen – inred övervåningen efter era behov! Våra hus levereras med inredningsbar övervåning som kan färdigställas i takt med att familjen växer eller ekonomin tillåter.

Läs mer

Beställ Hjältevadshus katalog

Läs om alla våra husmodeller i vårt husmagasin! 128 sidor med tips, information och inspiration. Helt gratis, förstås.

Klicka här för att beställa

Boka ett möte direkt

Fråga våra husrådgivare om allt från köksö till takutsprång. Boka ett möte direkt på hemsidan med en rådgivare när dig!

Boka möte