Ulrika och Peter Kokocha flyttade tillsammans med barnen Nora och Joakim in i ett alldeles eget Spira 175 i början av sommaren. I huset samsas idag familjen med två hundar och massor av funktionella lösningar. Vi har pratat med Ulrika om hur det kom sig att det blev just ett Hjältevadshus och Spira-modellen. Ulrika och Peter dessutom vana husbyggare med tre hus bakom sig. Därför har Ulrika gott om smarta tips för alla som drömmer om ett eget hus och funderar på att köpa ett kataloghus.

Ulrika och hennes familj bor i ett Spira 175 i Knivsta mellan Stockholm och Uppsala. Ulrika och Peter har byggt tre hus tidigare, men det här husbygget var egentligen inte planerat. 

– Jag trivdes bra där vi bodde, men så plötsligt fick vi möjlighet att köpa en tomt med ett jättefint läge. Då var det bara fyra år sedan vi byggde sist så vi tvekade lite. Men vi ville väldigt gärna ha tomten. Då hade jag redan tänkt att om jag ska bygga hus någon mer gång så ska jag bygga ett hus med en Isolergrund. En sådan grund har nämligen många fördelar, den är fukt- och radonsäker. Det ger ett tryggare husbygge eftersom grunden ofta är den del av huset där det uppstår problem.

Ulrika, Joakim, Nora och Peter Kokocha.

Valet föll först på Blåsippan och sedan på Spira

Med utgångspunkt i grunden och familjens övriga önskemål började Ulrika och Peter jämföra olika husleverantörer. Några passade kriterierna bättre än andra, men ingen planlösning passade lika bra som Hjältevadshus.

– Husmodellen Blåsippan gillade vi bäst. Den har stora fönster och är smart planerad på en liten yta. Vi ville skaffa ett hus som är bra för en barnfamilj, men som också fungerar fint när barnen har flyttat ut.

Efter att ha hittat husmodellen var nästa steg att ta kontakt med olika säljare för att diskutera lite närmare. Familjen träffade Marlene på Hjältevadshus och föll för den personliga kontakten. De gillade att hon återkom, var snabb och hade svar på alla frågor.

– Hon fanns där och det bemötandet var absolut avgörande. Vi åkte till Marlenes kontor och skulle skriva kontrakt på Blåsippan. På kontoret visade hon också upp de olika Spira-modellerna. Då tittade vi på priset och vad vi fick för pengarna. Vi ville inte bygga något själva den här gången och fick veta att Spira-övervåningen var färdigisolerad och klar att inreda redan vid leverans. Då satt vi där, det var en sen vinterkväll och plötsligt ändrade vi oss – vi tar ett Spira 175!

Spira 175. Foto: Hjältevadshus


Valet av husmodell blev ett snabbt beslut, men föregicks av både noggrann research och en stor erfarenhet av husbyggande.

– Vi kommer från en värld där vi själva bland annat har byggt hus i lösvirke. Det här huset var därför ingen jobbig process. Allt gick som det skulle. Det var enkelt och snabbt – huset restes när det skulle, allt flöt på och vi fick tillträde på ett exakt datum som vi hade fått i god tid innan. Jag är intresserad av byggkonstruktion och har läst på mycket. Jag tycker om Hjältevadshus tillverkningsprocess. Det är bra att husen byggs färdigt i fabriken och i en torr och trygg miljö. På så sätt minimeras både oförutsedda förseningar och fuktproblem. Dessutom är huset energisnålt, vilket är en viktig faktor idag.

Läs mer om hur Hjältevadshus bygger hus här.


Personlig kontakt och proffsigt bemötande

Byggprocessen var en viktig sak, men flera andra fördelar fick familjen att välja just Hjältevadshus. Vad tyckte ni annars var bäst med valet av husleverantör?

– Ett fast pris var viktigt för oss. Det skulle inte få kosta mer än vad vi ville betala. Men jag tycker nog ändå att det avgörande var den personliga kontakten och det professionella bemötandet. Hjältevadshus återkopplade alltid. När jag ville prata med en konstruktör fick jag det och dessutom fick jag svar snabbt. Hjältevadshus har en liten och effektiv organisation. De kunde alltid svara och var alltid tillgängliga. Tidigare har vi flyttat in i halvfärdiga hus och snickrat mycket själva. Nu ville vi att allt skulle vara klart och det fasta inflyttningsdatumet gjorde att vi kunde slappna av.

Nu är familjen inflyttad och alla har börjat bo in sig. Alla familjemedlemmar är nöjda och har redan hittat sina favoritplatser och personliga fördelar med valet av hus. 

– Jag blev positivt överraskad av ryggåstaket på övervåningen. Det är rymligt och det känns lite som en kyrka däruppe. Det är luftigt och härligt. Min man tycker om ljusinsläppet i vardagsrummet, med de stora fönsterpartierna. Men hela familjens favorit är ändå köksön. Det är en lite rolig historia bakom den. Den där vinterkvällen när vi valde husmodell på Marlenes kontor gick allt så snabbt. Vi var helt säkra på att vi hade valt bort köksön. Köket hade så mycket förvaring ändå tyckte vi. Men när huset kom så fanns det en köksö där. Vi hade glömt bort att vi tog en, men nu använder vi den jämt.

Familjens Spira 175 levereras. Foto: Familjen Kokocha
Familjen Kokochas färdiga Spira 175 i Knivsta. Foto: Familjen Kokocha


Som van husbyggare och medveten konsument har Ulrika många erfarenheter och flera smarta tips. Vad ska man tänka på när man bygger ett hus?

– En sak som är viktig är att markarbetena ofta är omöjliga att veta omfattningen på innan. Så ta höjd för det och räkna med att det kostar en del med markarbeten. Detta har egentligen inte med själva husleverantören att göra, men just den här biten tyckte jag att Hjältevadshus var bra på att informera om. Den är en sådan sak som huskunder lätt missar annars.

När man bygger hus börjar man ofta med att titta på olika modeller från olika husleverantörer, där många av husen är ganska lika. Men skillnaden i hur husen byggs och hela byggprocessen är stor mellan leverantörerna. Ulrika menar att det kan vara smart att titta på hur mycket man faktiskt vill betala och vad man vill få ut av hela husbygget innan man bestämmer sig för vem man vill bygga med.

– Med Hjältevadshus fick vi en ganska fast planlösning och en hög grad av färdigställda moment. Visst innebar det mindre flexibilitet på vissa sätt, men också en väldigt mycket smidigare byggprocess. Övervåningen kunde vi å andra sidan göra vad vi ville med. Just när det gäller Spira 175 så ingår som sagt grovisolerad övervåning vid leveransen, men så är det inte med alla hus. Ett tips här är att titta på priset att låta grovisolera övervåningen direkt och via hustillverkaren. Att välja till det är ofta väldigt prisvärt jämfört med att anlita en hantverkare efteråt.

Exempel på kökslayout i Spira 175. Foto: Hjältevadshus.


Övervåningen på Spira 175 kommer grovisolerad, men resten av våningen har ni gjort själva. Berätta!

— Vi ville göra det enkelt för oss och valde den planlösning som Hjältevadshus arkitekt föreslog. Den var genomtänkt och bra. En snickare hjälpte oss och det gick smidigt. Badrummet blev pricken över i:et där vi valde att behålla ryggåstaket och utnyttjade takhöjden. Det blev ett spännande och ljust badrum med målade väggar, en antik spegel och många gröna växter. Vi valde faktiskt ett likadant golv däruppe som det som annars ingick på entréplan från Hjältevadshus. Detta laminatgolv är hårt och slitstarkt som ett butiksgolv, perfekt om man vill undvika märken från små hundklor.

Beställ Hjältevadshus nya katalog

Spira 175

Ett hus som passar både i stan och på landet. Huset är i klassisk stil och fungerar därför fint i alla miljöer och håller sig genom alla tider.

Läs mer om Spira 175