Så inreder proffset övervåningen

När du väljer att bygga ett modulhus får du det bästa av två världar; ett nyckelfärdigt och prisvärt kvalitetshus som är redo att möbleras, samtidigt som du har möjlighet att påverka utformandet av övervåningen i den riktning du själv önskar. I en ny serie från Hjältevadshus, Huset växer – Inred övervåningen ger Maria Celin dig konkreta tips på hur du kan gå tillväga.

Det finns flera sätt att bygga hus på, och för den som går med fantasier om ett eget hus kan det vara svårt att veta vad som funkar bäst. En typ av hus som har det mesta en husdrömmare kan få är modulhuset, ett färdigbyggt hus som består av olika volymelement som byggs i förväg på fabrik, och sedan sätts ihop på plats. I modulhuset är merparten färdigt, undantaget övervåningen som du själv har möjlighet att sätta din prägel på.

Se Hjältevadshus husmodeller

Inred övervåningen som du själv vill ha den

Man kan också välja att göra iordning övervåningen vid ett senare tillfälle, när plånboken tillåter eller när det blir tillökning i familjen. På så sätt hinner man lära känna huset i lugn och ro, och kan fundera över vad som blir bäst i framtiden.

Foto: Magnus Ragnvid

– Det viktigaste och det första man ska göra när man ska inreda en övervåning är att tänka på vilken funktion utrymmet ska ha – vilka önskemål och behov har vi? Kan barnen dela rum eller propsar de på varsitt? Kan det vara smart med dubbelhandfat när hela familjen ska borsta tänderna? Man måste också tänka lite framåt och försöka se hur det kan se ut om tre år, när barnen har nya behov. Det estetiska får komma senare, menar Maria Celin – professionell inredare för Hjältevadshus som i serien Huset växer – Inred övervåningen hjälper en trebarnsfamilj med sin övervåning.  

Men innan du ens kommer så långt som att planera vad som ska hända med huset i framtiden måste du först hitta ett hus som passar dina och familjens behov. Smartast är att skaffa referensramar genom att titta på en massa hus, för att på så sätt ta reda på vad som kan fungera, och för att se vad du gillar eller inte gillar.

– Det första man ska göra är att gå på visningar och titta på minst fyrtio hus. Det är omöjligt att veta sådana här saker av sig själv, och det är absolut inte samma sak att titta på en ritning, säger Maria Celin.

En stor fördel med just Hjältevadshus byggkonstruktion är att du kan välja om du vill ha ett traditionellt innertak, eller om det ska vara helt öppet upp till nock. På så vis skapar du rymdkänsla och får en takhöjd som är nästan fyra meter. Det ger i sin tur utrymme för kreativa inredningsidéer, till exempel ett förvaringsloft ovanpå barnens rum.

Kom på en visning nära dig och upplev takhöjden på riktigt

Moodboards sätter stämningen

I Stockholm, vid Arlanda stad finns Hjältevadshus visningshus som Maria Celin inrett i Huset växer – Inred övervåningen. Är du nyfiken på både planlösningar och inredning, och vill inspireras kan du kolla in filmserien på www.huset.tv eller besöka visningshus. Ett bra tips är att göra minnesanteckningar genom att fota av smarta lösningar och schysst inredning på plats, med mobilkameran.

Jag vill också uppmuntra till att våga strunta i trender och istället gå på den personliga smaken.

– En sak som jag brukar råda våra kunder till är moodboards, känslokartor – där kan du samla du all inspiration för det nya huset; färger, former, inredning med mera. Det blir mycket lättare att skapa den stämning du önskar om du har samlat allt på ett ställe. Jag vill också uppmuntra till att våga strunta i trender och istället gå på den personliga smaken, avslutar Maria Celin.

Se Maria i Huset växer – Inred övervåningen inreda en hel övervåning från scratch tillsammans med byggledaren Adam Kämpe. Du hittar filmerna på www.huset.tv.

Beställ Hjältevadshus katalog här