Smarta tips för att hitta drömtomten

Att bygga hus handlar inte bara om att välja rätt husmodell. Det är nästan lika viktigt att hitta den rätta platsen att ställa det där huset på. Ett läge som gör att du får en trevlig trädgård och mysig utemiljö. Som också gör att du har nära till skola, jobb och alla dina intressen och aktiviteter. Visst kan det vara svårt att hitta den perfekta tomten, men med hjälp av några tips blir det både enklare, billigare och lite roligare att ringa in just din drömtomt.

Husdrömmen börjar med drömtomten.

Låt tomtvalet ta lite tid

En tomt är en viktig grundförutsättning och att välja rätt tomt är en stor och viktig sak. Därför är det bra om du ger det lite tid, konsulterar rätt instanser, pratar ihop dig inom familjen och bollar med någon sakkunnig. Ett gediget tanke- och förarbete kommer nämligen att spara mycket tid senare och hjälpa dig att undvika vanliga fällor och fel. 

Testa Hjältevadshus tomtsök >

Bestäm vad du vill ha nära till

Hur ligger tomten i förhållande till förskolor, skolor och fritidsaktiviteter? Är det okej att vara bilbunden eller vill du kunna promenera till alla dina aktiviteter? Här måste du själv göra ett övervägande, men det är såklart smart att tänka på avståndet till både ditt arbete och dina vardagsmåsten. Kanske behöver du göra en prioriteringsordning där det exempelvis blir viktigare att ha nära till förskolan än till svärföräldrarna.

Prata med proffsen

Att drömma fritt är en bra början, men för att få allt rätt och riktigt är det bra att också konsultera ett proffs. Genom att bolla med en arkitekt, mäklare eller hussäljare kan du få mer exakta svar. Du får veta vad som gäller enligt detaljplanen, vad det kostar att göra ändringar och får ny inspiration. Proffsen kan också ge dig tips som gör det roligare att välja tomt och enklare att förvandla en ganska ordinär bit mark till en alldeles underbar plats.

Kontakta din lokala husrådgivare >

Hitta platsens unika förutsättningar och tänk trädgård tidigt

Varje plats är unik. Att ha koll på naturliga förutsättningarna hjälper dig att skapa harmoni och underlättar när du ska utforma trädgården och placera fastigheten. Kolla tomtens topografi, vegetation och hur den ligger i förhållande till väderstrecken. När du har koll på detta kan du själv välja om du vill förändra eller förstärka de naturliga förutsättningarna. Tänk tidigt trädgård, detta kan nämligen spara både tid och pengar. Istället för att plantera nytt kanske du kan utnyttja träden som redan finns och istället för att anlägga en konstgjord uteplats kanske du kan hitta en naturlig plats för avkoppling?

Skaffa stenkoll på lagar och studera detaljplanen i detalj

Det mesta är reglerat när det kommer till vad du får och inte får göra med en tomt. Börja med att kolla upp om det finns en detaljplan och vad som står i den. Om din tomt ligger utanför detaljplanen ska du kolla med kommunen om det finns några andra och särskilda områdesbestämmelser. Finns en detaljplan så säger den vad du får bygga på tomten, bland annat hur stort och högt huset får vara. I vissa fall kan din tomt ligga i ett område med en utpräglad kulturhistoria vilket också kan påverka vad du får bygga. Så kom ihåg, studera detaljplanen noga så märker du snart om ditt drömhus kan byggas på tomten eller inte.

Se både juridiska begränsningar och möjligheter

Så kallade servitut kan gälla för en tomt. Det kan innebära att andra har rätt att använda en del av din tomt för exempelvis en väg, båtplats eller grustäkt. Det kan också vara omvänt, att din tilltänkta tomt ger dig rättighet att nyttja en annan fastighet. Ett servitut är alltid knutet till fastigheten, inte till ägaren. För att ta reda på vad som gäller för din tomt, kolla med kommunen, det centrala fastighetsregistret eller med ansvarig mäklare.

Rådfråga fastighetsregistret

Fakta om enskilda fastigheter finns samlade i ett centralt fastighetsregister. Det förvaltas av Lantmäteriet och uppdateras hela tiden med uppgifter från bland andra lantmäterimyndigheter och kommuner. Här kan du hitta information om tomtens exakta plats och storlek, taxeringsvärde, vem som är ägare och eventuella servitut. De flesta uppgifterna går att beställa från Lantmäteriet och via nätet.  

Håll dig uppdaterad

Se alltid till att uppdatera dig kring det aktuella utbudet och håll koll på vilka tomter som just nu ligger ute till försäljning. Ett tips är att kolla med din husleverantör eller med mäklarna i ditt område med jämna mellanrum. Du kan också höra med kommunen om det planeras för några nya områden där du bor eller dit du vill flytta.

Prenumerera på Hjältevadshus nyhetsbrev >