Anlägg din trädgård

Trädgården är en viktig del av boendet, inte minst för familjer med små barn som gärna leker i gräset medan mamma och pappa slappar under solen en skön vår- eller sommardag. Bästa sättet att skapa sin trädgård är såklart att först rådfråga ett proffs. Vi vände oss därför till Anders Stålhand, chefsträdgårdsmästare på Göteborgs Botaniska Trädgård.

Starka trender i trädgården

Enligt chefsträdgårdsmästare Anders Stålhand finns det just nu tre tydliga trender inom trädgård: självförsörjning, hantverk och nörderi. ”Självförsörjning är en otroligt stark trend med tydlig miljöprofil som har varit mycket het de senaste åren och kommer fortsätta vara så framöver”, säger han. ”En annan tydlig trend är att de arbetade ytorna, det vill säga möbler, hyllor, staket och keramik, antingen tillverkas på plats i trädgården eller köps av en lokal hantverkare.

Och tack vare Internet, som har gjort information mer lättillgänglig, har fler och fler trädgårdsmänniskor börjat nörda ner sig i riktigt udda saker, som exempelvis att odla den historiska kronärtskockan ’Herrgårds’ som nu finns att hitta tack vare programmet för odlad mångfald. Detta sköna nörderi är helt klart en växande trend.”

Tänk till innan du sågar ner trädet – det kan vara värt 200.000 kronor!

Det är vanligt att man sågar ned träd för att släppa in ljus till tomten. Men kom ihåg att det tar lång tid att göra ett träd och att ett träd som är ungefär sex meter högt och har en krona om fem meter kostar 150-200 tusen kronor i handeln. Ta dig därför en riktig funderare innan du hämtar motorsågen.

”Det är egentligen ganska enkelt”

”Det handlar främst om att anlägga en trädgård som gör det möjligt att tillsammans skapa en relation till trädgården. Ett effektivt sätt att göra detta är att plantera växter som är till för att användas, som exempelvis ätbara växter, växter som kan plockas till en bukett eller växter med spännande dofter. Det viktigaste är att barnen känner att trädgården är till för dem och att de får en känsla och relation till de olika växterna.”

Månadssmultron och växter som doftar Coca-cola

När det gäller ätbara växter rekommenderar Anders månadssmultron, sockerärtor och bärbuskar. ”Dessa kräver liten insats och levererar nya smultron, ärtor respektive bär kontinuerligt. Sockerärtorna mår till exempel bra av att skördas lite då och då.

En annan växt som passar perfekt i en familjeträdgård är Åbrodd. Det är en perenn som doftar Coca Cola och som de flesta barn tycker om att lukta på och visa upp för sina kompisar”, säger han. ”Även fågelholkar kan vara en spännande ingrediens i trädgården. På våren kan man spana på fåglarna som fyller dem med bomaterial och under senhösten kan man sedan kolla om någon har bott i holken.”

Blåbärstry för de allra yngsta

Har man riktigt unga barn kan blåbärstry (Lonicera caerulea var. kamtschatica) vara ett spännande alternativ enligt Anders. ”Blåbärstryn får 3-4 cm avlånga bär som smakar som söta blåbär. Den mognar redan i mitten av juni, kan planteras i vilken jord som helst, är enkel att sköta och härdig upp till zon 7. Blåbärstryn är dessutom lätt att ta sticklingar på; cirka tre veckor efter plantering har sticklingen fått rötter och en ny växt har klonats”, säger Anders entusiastiskt.

Trender inom trädgård

1

Självförsörjandet

Att sträva efter självförsörjande är en otroligt stark trend med tydlig miljöprofil som har varit mycket het de senaste åren och kommer fortsätta vara så framöver.

2

Hantverket 

En annan tydlig trend är att de arbetade ytorna, det vill säga möbler, hyllor, staket och keramik, antingen tillverkade på plats i trädgården eller köpta av en lokal hantverkare.

3

”Nörderiet” 

Fler trädgårdsmänniskor nördar ner sig i riktigt udda saker, som till exempel att odla historiska sorter som nu finns att hitta tack vare programmet för odlad mångfald. Detta sköna nörderi är helt klart en växande trend.

Fler tips om hur trädgården kan bli en härlig del av boendet.

Populärt trädgårdsgodis

För barnen är det roligt att ha egna så-lådor. Enklast är att så och plantera i pallkragar. Jordgubbar och smultron etablerar sig snabbt som små plantor som du köper i trädgårdshandeln. När det gäller frösådd ska du satsa på sommar-morötter och sockerärtor. 

De är väldigt lättodlade om man bara följer de anvisningar som finns på frö-påsarna. Kika på påsens baksida när du köper morotsfrön så ser du när de olika sorterna ger skörd. Morötter behöver gallras och hållas under viss uppsikt. Ibland kan det vara lockande för små barnnävar att rycka grödan ur jorden bara för att blasten är stor och yvig ovan jord.

Sockerärtans växtutveckling är rolig att följa. Snabbväxande slingrar den sig upp längs växtstöden, som du enkelt fixat med några bambupinnar i jorden. Först  blommar den i fina färger, sedan skrynklar själva blombladen ihop sig, faller av och ut kommer sedan en liten sockerärtskida som går att äta. 

Bli med häck

För att skapa en rumslig känsla ska du ”omfamna” huset med en häck eller ett staket. Oavsett om du låter denna ”omfamning” vara hög eller låg, så får du en bra avgränsning och ett bra insynsskydd (gäller först så bara om häcken är hög). En häck, eller ett staket blir dina ”väggar”.

Gräsmattan – enkla tips för ett grönt golv

Om du väljer att så gräs ska du tänka på att välja rätt gräsblandning. Några blandningar lämpar sig bäst för skuggiga platser och andra för soliga ytor med mycket spring. Har du en närliggande sluttning där du vill ha gräsmatta, finns det specialblandningar även för detta. Fråga i handeln så att du hittar rätt sort för de olika förutsättningar som finns på just din tomt.

Gräs kan du så under hela växtsäsongen, men tänk på att temperaturen i jorden bör ligga på 8 till 10 plusgrader. Jorden ska vara fuktig och fröna bör myllas för att få bästa kontakt med jorden. Använd en kratta för att få en jämn fördelning av fröna. Och bäst är förstås att så gräset en dag då det är vindstilla så att fröna hamnar där de ska.

Ha inte för bråttom

En annan sak att tänka på är att inte såga ner träd eller gräva bort buskar för snabbt. Är man ovan och ny på trädgård är det bästa att låta en vår och en sommar passera så att man ser vad man har på sin tomt. En buske som ser kal och risig ut på hösten kan blomma upp under växt-säsongen och bli en överraskning i både väldoft och färg.

Höga träd som finns i anslutning till ditt nya hus kan du också tänka på som ”tak”. Fullvuxna träd ramar in och ger balans åt ditt nybygge. Det ger också svalkande skugga under heta sommardagar.