Hjältevadshus inredningsguide

Oavsett om du väntar på ditt nya hus, eller redan har flyttat in, kan det vara bra att få lite hjälp med inredningen. Vår inredare Ulrika Brännman guidar igenom fyra olika stilar och kommer med tips. Det viktigaste är att det finns inget rätt och fel, och det vanliga är att man blandar mellan olika stilar.

Behov och önskemål

Fundera över vilka behov och önskemål just ni har. Finns det barn i familjen kanske ni behöver mycket förvaring för kläder och skor i hallen och extra leksaksförvaring i vardagsrummet. Ni som jobbar hemifrån vill förmodligen ha ett ordentligt hemmakontor och någon annans högsta önskan är en organiserad Walk in Closet. Diskutera och skriv ner vad som är viktigt för er!

Hitta röda tråden

Hur ser ert drömhem ut och vilken känsla vill ni ha i huset? Har ni redan en inredningsstil ni vill behålla eller vill ni passa på att förnya och prova något nytt, nu när ni är på väg att förverkliga ert nya hem? Leta efter bilder på nätet och i tidningar för att bli inspirerad och hitta en röd tråd.

Inspireras av våra kunder>

heminredning klassisk

Färg och materialval

När ni landat i en inredningsstil ni gillar och vet vilken känsla ni vill ha i hemmet kan ni börja fundera över färg och materialval. För att skapa en helhet och harmoni så kan det vara bra att utgå från en bestämd färgskala eller ett tema. Tänk på att välja färg även till textilier, mattor, köksluckor och klinkers, inte bara väggar!

Se över er budget

Om ni har möjlighet, se till att spara en del av budgeten till inredning. Ett hus blir ett hem först när inredningen är på plats och dina personliga saker är uppackade. Skriv en prioriteringslista på vad ni vill investera i och vad som ska behållas. Kanske dags för en ny soffa men det ärvda linneskåpet får följa med.

Dags att inreda!

Äntligen ska ni välja möbler och detaljer och börja inreda ert nya hem. Här är några tips!

  • Försöka tänka lite utanför boxen när ni möblerar. Kan ni flytta ut soffan mitt i rummet för att få ett bättre flöde eller kan sängarna stå rakt ut från väggen i barnens rum.

 

  • När det gäller belysning så satsa gärna på många mindre ljuskällor med flera funktioner för att skapa olika ”rum” och stämningar.

 

  • Textilier i olika former är viktigt. Stora mattor, gardiner, kuddar i olika material och plädar bidrar till en mysig och ombonad känsla i ett hem.
  • Låt barnen vara med och diskutera och komma med önskemål. Kanske har ni nu äntligen plats att låta dom få ett eget lekrum med plats för pysselbord, läshörna och gymnastikmatta.

 

  • Glöm inte detaljerna! Blanda ny dekoration med loppisfynd och ärvda ting när ni skapar stilleben, mixen gör det personligt! Även personliga tavlor bidrar till en hemtrevlig känsla oavsett vilken inredningsstil ni har.
  • Sist men inte minst, låt det ta tid! Att bo in sig är aldrig fel och låt inredningen växa fram allt eftersom ni vet era behov och hittar er stil. Att stressa fram ett hem där allt ska va klart direkt kan leda till många onödiga köp. Och om ni tycker det är svårt att hitta en röd tråd eller helt enkelt inte har tid, ta in experthjälp. En inredare kan hjälpa till med allt från enkla tips till att inreda hela huset.

Barn med särskilda behov

Har du barn med särskilda behov så finns det några saker man kan tänka på när det gäller inredning. Färgsättning och miljö kan påverka en hel del och med enkla medel går det går att förbättra hemmiljön för barn med dessa behov.

Ljus 

Är man ljuskänslig så är det bra att kunna dämpa dagsljuset med tex lätt genomskinliga rullgardiner. Att ha möjlighet att reglera ljusflödet är också viktigt så dimmer och många minder ljuskällor är att föredra.

Ljud 

inredning textilier

Ljud kan stressa och därför kan det va bra att tänka på ljudisolering och akustik. Textilier som tex gardiner och mattor kan dämpa prat, skrik och dom mest påträngande ljuden.

Färg 

Naturliga pasteller och mjuka jordnära färger ger harmoni och skapar en lugn miljö.

Möblering 

Möblera med få praktiska möbler, så man kan röra sig obehindrat. Undvik att placera soffan och matbordet så man sitter med ryggen utåt, det kan skapa otrygghet.

Visuella intryck 

Tänk enkelt och avskalat. Rena enfärgade väggar utan mönster är att föredra då tavlor och fotografier kan distrahera. Undvik ”plotter och stök” och skapa dold förvaring för alla småsaker.

 

Ulrikas bästa tips

Behov och önskemål

Planera och prioritera.

Hitta röda tråden

Bygga vidare eller börja från början? Hitta inspiration på nätet.

Färg och materialval

Färgval på textilier, köksluckor m.m. är lika viktigt som väggarna.

Se över er budget

Skriv en prioriteringslista. Ingen brådska.

Barnens behov

Känsliga barn kan behöva extra eftertanke vid inredning.

Välj stil att läsa mer om

Nordisk skandinavisk New England Klassisk Modern

Inredare 
Ulrika Brännman

Ulrika har skrivit denna inredningsguide åt Hjältevadshus. Dessutom har hon gjort den nya inredningen vid vårt visningshus på Nybygget i Arlandastad.

Vill du komma i kontakt med Ulrika? Skicka ett mail till marknad@hjaltevadshus.se.