Nu är vi första stora hustillverkaren i Sverige där solceller ingår som standard

Höga elkostnader och klimatet är två faktorer bakom det allt större intresset för solceller bland svenskarna. Nu menar även EU-kommissionen i sin plan för en hållbar energiomställning att solceller ska vara obligatoriskt på både kommersiella hus och bostadshus. För att påskynda utvecklingen föregår vi nu lagstiftningen och gör solceller till standard på alla hus. Solceller ingår alltså alltid när du bygger ditt hus med oss.

Solceller ingår till alla husmodeller

Det som ingår i erbjudandet är ett komplett solcellspaket med 10 paneler (4 kW), men för den som vill öka sin elproduktion och minska driftskostnaderna ytterligare så kan man uppgradera med fler solcellspaneler.

Hur och var panelerna placeras beror såklart på husets placering på tomten, och även på vilka val du gjort. Kupor och takfönster påverkar förstås möjligheterna till placering.

Våra solcellspaneler levereras av NIBE och är riktigt snygga helsvarta paneler.

Det finns möjlighet att välja bort solcellspaket mot ett prisavdrag, men vi förbereder ändå alla hus för solcellsinstallation.

Johan Bynell, VD på Hjältevadshus

Skyldighet mot kommande generationer

– Vi har under en längre tid sett ett allt större intresse för solceller från våra kunder. Att göra det till standard är naturligt för att framtidssäkra husen och vara en del av omställningen till förnybar energiförsörjning. Jag vill uppmana fler i branschen att göra detsamma, det är vi skyldiga kommande generationer. För husägarna blir det en direkt effekt med betydligt lägre energikostnader och samtidigt ett bidrag till en hållbar framtid, säger Johan Bynell, VD för Hjältevadshus.

Hur mycket kan man spara med solceller?

Tabellen visar energikostnader i ett standardshus jämfört med Hjältevadshus med och utan solceller, samt ett Hjältevadshus med 20 paneler.

Hustyp
kWh/år
Månad
1 år
10 år
Standardhus*
20 000 kWh
2500 kr
30 000 kr
300 000 kr
Hjältevadshus 168 kvm
10 066 kWh
1259 kr
15 100 kr
151 000 kr
– Energi för uppvärmning
5 014 kWh
627 kr
– Hushållsel (schablon)
5 052 kWh
632 kr
Med solpaket (10 paneler ingår)
6 066 kWh
758 kr
9 096 kr
90 960 kr
Tillval solpaket (+10 paneler)
2 066 kWh
258 kr
3 096 kr
30 960 kr

Exempel energiförbrukning: Hus Spira 168 i Göteborg med beräknad energiförbrukning på 3,5 personer i hushållet. Elpris: 1,50 kr/kWh. Nätägarens avgifter ej medräknade.
*Enligt SCB förbrukar en eluppvärmd standardvilla ca 20 000 kWh varav ca 2/3 är uppvärmning. Hjältevadshus smarta energisystem och konstruktion gör att uppvärmningen utgör en mindre del av totalen än på en normalvilla.

Svensk Solenergi välkomnar Hjältevadshus beslut

Branschorganisationen Svensk Solenergi rapporterade om att det under 2021 installerades rekordmånga solcellsanläggningar i Sverige. Över 26.000 anläggningar producerar nu över 500 MW, och intresset för solceller bland småhusägare är stort.

“Vi välkomnar Hjältevadshus beslut och ser det som oerhört positivt att man väljer att föregå lagstiftningen och bidra till energiomställningen. Småhusägare har en viktigt roll att spela i framtidens energiförsörjning och jag vill uppmana fler aktörer att på detta sätt underlätta för den omställningen”, säger Anna Werner, VD för Svensk Solenergi.

Intresset för solceller ökar enormt

I EU-kommissionens plan för att påskynda omställningen till förnybara energikällor anges att solcellskapaciteten inom EU ska fördubblas fram till 2025. Dessutom föreslås en gradvis lagstiftning för att göra solceller obligatoriskt vid byggnation av både kommersiella fastigheter och bostadshus.

“Vi har ju sett de senaste åren att intresset för solceller ökat enormt i samhället och vi får väldigt mycket förfrågningar om det här på Hjältevadshus. Själva monteringen av panelerna sker ju ute på byggplatsen, så det vi gör på plats i fabriken är att vi drar kablar och förbereder så långt vi kan”, säger Bo Davidsson, elchef på Hjältevadshus.

Boka möte med en säljare

Boka möte med en av våra duktiga säljare/husrådgivare för att få veta mer.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.