Inredningsinspiration med Hannes!

Influencern och inredaren Hannes Mauritzson delar med sig av sina bästa tips.

Funderar du på hur du ska inreda ditt framtida drömhem och är i stort behov av mer inredningsinspiration? Hannes Mauritzson delar med sig av sina absoluta favoritdetaljer i hemmet, sin bästa inredningsinspiration, och vilken husmodell han hade valt från oss.

Hannes Mauritzon inredare och influencer
Vintage gult kök inspiration inredning

Hej, Hannes! Berätta om vem du är, vad jobbar du med?

Mitt namn är Hannes Mauritzson och jag arbetar som kommunikation- och marknadschef till vardags och på kvällar och helger som kreatör, influencer, inredare och stylist. Jag har så länge jag kan minnas brunnit för att omge mig av vackra ting och det har mynnat ut i att jag delar med mig av mina hem på sociala medier.

Jag är nog mest känd för min lilla stuga, på ynka 27 kvm, i falurött med vackra pardörrar i ockragul och prunkande trädgård. Här spenderar jag, min fästman Robin och våra två hundar, Charlie och Ralph, mycket av vår tid under vår och sommar. Vårt ”riktiga” hem är en sekelskifteslägenhet på strax över 100kvm som domineras av gula kulörer och massor av secondhand fynd.

Jag är uppvuxen i den vackra sommarstaden Ängelholm i Skåne och har fortfarande familj som bor kvar där. Skåne och de öppna fälten kommer alltid vara hemma för mig även om jag inte bor där just nu. 

inredning auktionsfynd sovrum

Din inredningsstil. Hur skulle du beskriva den?

Min inredningsstil är levande – den är inte i något riktigt fack utan skiftar beroende på var jag befinner mig i livet. Grunden i vårt nuvarande hem är dova kulörer som ljusgul och grön men i val av dekorationer får noga utvalda ting från auktioner tillsammans med mycket trä dominera. Det är verkligen en plats där gammalt får möta nytt. 

Om jag ska beskriva min stil med några få ord: Noga utvalda auktionsfynd, många lager av textilier (plädar i fåtöljerna som bryter av den dova grunden och sen ytterligare textilier i form av kuddar – mysigt ska det kännas!) och en känsla av nyfikenhet. 

Auktionsfynd inredning tips

Tre favoritsaker du aldrig kommer göra dig av med?

Min TV-bänk, ett Air Sideboard. Just en vacker och funktionell tv-bänk tycker jag är väldigt svårt att komma över och denna gör sig fin i vilket hem som helst. 

De två fåtöljerna från 1950 som jag lyckades köpa på auktion. Det är en lycka att få slå sig ner i dem framför brasan och njuta av en lugn stund. Det perfekta återbruket som kommer följa med mig livet ut.

Det vackra salongskåp som i dag står i vårt sovrum. En dag hoppas jag att det ska få en bättre plats, som när den stod i vårt tidigare kök. Den rymmer allt vi har hemma och gör sig bra till den äldre charmen som finns i vår sekelskifteslägenhet. 

Inredare och influencer Hannes Mauritzson

Om man vill få till din stil hemma, vad ska man tänka på då?

För mig har det alltid varit viktigt att tänka på att hemmet ska kännas ombonat och mysigt – det betyder att man behöver lyssna på sin inre kompass och dekorera med sådant som glädjer en själv. Jag talar ofta om att man gärna får ta inredningsinspiration av andra men inte kopiera. Du behöver ta hänsyn till dina egna behov, både när det kommer till stil och funktionalitet.

Vill du hämta inspiration från mig så börja gärna med en lugn bas i lite dova kulörer (ljusgult, himmelsblå, en krämig beige) och fokusera på att addera färg genom dekorationer som kuddar, plädar, vaser och ljus. Det blir då väldigt enkelt att göra om efter säsong och lust då du inte behöver göra större ingrepp i hemmet.

Du kan aldrig ha för mycket förvaring! Vi har bland annat köpt en kökssoffa som slukar alla våra dukar, kökshanddukar och servetter. Tänk på att möblerna du tar in i hemmet gärna får fylla flera funktioner.

Våga blanda gammalt och nytt! Ett vanligt talesätt i dag som kanske gör sig särskilt gällande när man bygger nytt. Fyll ditt nya hem med vackra ting från förr som hjälper dig sätta din personliga prägel på det hem du nu ska skapa. 

herrgårdshus

Sist men inte minst, vilket av Hjältevadshus hade du valt om du skulle bygga nytt?

Jag hade valt Häggen 224 – älskar exteriören och planlösningen i huset, det känns som ett levande hus och väldigt Hannes.