Familjen Knutsson satte personlig

prägel på sitt hus med genomtänkta tillval

För familjen Knutsson, som består av Emma, Hugo och deras tre barn Ellen, 10 år, Herman 8 år och Ester, 2 år, växte längtan efter villalivet utanför stan i takt med att familjen blev större. Efter att ha provat på livet i villa genom att byta lägenheten i Växjö mot en hyrd villa under en period bestämde sig familjen för att göra slag i saken och satsa på ett rymligt hus. Valet föll på husmodellen Spira 194 från Hjältevadshus och efter att ha hunnit bo in sig i drygt ett år är familjen mer än nöjd med sitt val.

Vi föll för känslan av ljus och rymd i huset, planlösningen med kök och vardagsrum i vinkel och möjligheten att inreda ett extra sovrum på bottenvåningen.

Drömmen om ett hus på landet, nära stan

–När vi fick våra två första barn bodde vi i en lägenhet inne i Växjö. Samtidigt drömde vi om att flytta till hus. När vi fick möjlighet att hyra ett hus i en by strax utanför Växjö kände vi snabbt att det var så här vi ville bo, på landet men samtidigt med närhet till stadens utbud, säger Emma Knutsson.

Efter att ha tittat på en del befintliga hus till salu runt Växjö bestämde sig familjen Knutsson för att i stället satsa på ett nybyggt kataloghus. När de jämförde kostnaden för att bygga ett eget hus jämfört med att köpa ett befintligt hus visade det sig att prisskillnaden inte var särskilt stor, vilket gjorde valet relativt enkelt.

–Det första steget mot att förverkliga vår dröm var att hitta en lämplig tomt. Det tog längre tid än vi trodde att hitta en tomt som överensstämde med våra krav och samtidigt var ute till försäljning. Till slut fick vi möjlighet att köpa en avstyckad tomt i närheten av det hus vi tidigare hyrt och trivts så bra i, säger Emma Knutsson.

Föll för planlösningen och de generösa ytorna

I samband med tomtköpet hade Emma och Hugo börjat planera för ett tredje barn. När det var dags att välja husmodell var det förstås viktigt att hitta en hustyp med tillräckligt generösa ytor för en trebarnsfamilj. Ytterligare en avgörande faktor var att kunna samla hela familjens sovrum på andra våningen.

–Vi letade efter en husmodell i en tidlös stil som passar in i de lantliga omgivningarna. Vi fick relativt tidigt upp ögonen för Spira 194 eftersom det var en husmodell som överensstämde med vår kravbild. När vi såg att Hjältevadshus arrangerade en visningshelg i ett av sina Spirahus åkte vi dit för att få en egen uppfattning av hur huset kändes såväl interiört som exteriört. Vi föll för känslan av ljus och rymd i huset, planlösningen med kök och vardagsrum i vinkel och möjligheten att inreda ett extra sovrum på bottenvåningen. Nu har vi fyra sovrum, allrum och badrum på ovanvåningen, vilket gör att vi får en tydlig avgränsning mellan de privata ytorna på övre plan och umgängesytorna på nedre plan, säger Emma Knutsson.

Tiden att hitta tomt gav tid för planering

Så här i efterhand upplever familjen Knutsson det som positivt att det tog drygt två år att hitta en tomt och därmed kunna förverkliga husdrömmen. Det gav dem rejält med tid att samla inspiration och fundera kring hur de ville inreda sitt hus och vilka tillval de ville göra när det väl skulle byggas. Emma, som har ett stort inredningsintresse, la ner mycket tid på att fundera kring färgskalor, tapeter, ytskikt och annat som skulle tillföra karaktär och hemkänsla till familjens nya boende.

Amerikanskinspirerad veranda ger uteplatser i flera väderstreck

Sommaren 2020 stod familjens hus äntligen klart. Emma och Hugo har gjort många tillval för att sätta en personlig prägel på sitt boende, alltifrån fönster med spröjs till allmogelister, invändiga spegeldörrar, tillvalspaket i köket, uppgraderade badrum, helglasade altandörrar som ger ett härligt ljusinsläpp. I anslutning till entrén har familjen också valt den amerikanskinspirerad verandan, vilket innebär att de har uteplatser i flera väderstreck.

–Vi är jättenöjda med att vi gjorde så många tillval. Alla dessa detaljer gör stor skillnad i vardagen och i hur huset uppfattas. Vi valde även att tapetsera i nästan alla rum, vilket gjorde att varje rum fick sin egen karaktär. De större barnen fick själva välja tapet i sina rum, vilket var mycket uppskattat, säger Emma Knutsson.

Genomgående mjuka och nedtonade kulörer

Mjuka och nedtonade kulörer och mycket textilier är genomgående i familjens villa. De valde även att måla grågröna knutar på huset, en kulör som återkommer även interiört. Resultatet är en helhet som Emma och Hugo känner sig nöjda med, i synnerhet köket och vardagsrummet, husets naturliga samlingsplatser.

–Köket har bra arbetsytor och en personlig prägel med hjälp av ett specialritat vitrinskåp med tillhörande bardisk från Ballingslöv. Här samlas vi ofta hela familjen. Vi har tagit oss tid att bo in oss ordentligt innan vi tar oss an trädgården. Under sommaren har vi byggt ett stort altandäck runt delar av huset. Nästa steg är att så gräsmatta och att skapa grusgångar, säger Emma Knutsson.

Planera långsiktigt och tänk på att behoven förändras

Hennes råd till andra familjer i husbyggartankar är att ta sig tid att reflektera kring vilken inredningsstil man vill ha. Fundera på om ni gillar specifika kulörer, tapeter och liknande för att det är modernt just nu eller för att ni faktiskt vill omges av dem i ert hem i många år framöver. Ett annat tips är att ha ett långsiktigt perspektiv när ni planerar inredningen och väljer hus. Det ska både funka nu och om tio till tjugo år när familjens behov förmodligen ser helt annorlunda ut.

Vilken stil är du?

Läs Hjältevadshus inredningsguide

Inredningsguide

Guide tips inredning