Hemma hos Emil och Therese i Gävle, först med solceller som standard

Att tillverka sin egen el. Sedan sommaren 2022 ingår solceller som standard när du bygger ditt hus med oss på Hjältevadshus. Emil och Therese från Gävle var bland de första att nyttja förmånen och nu står deras lantliga Södergården på plats. Drömmen om att bli mer självförsörjande växer sig stark som trend, fler och fler gör slag i saken och investerar i exempelvis solceller och köksträdgårdar. Följ med in till Emil och Therese och läs om deras husbyggarerfarenheter!

Nyckelfärdigt enplanshus Södergården
"Det är en häftig känsla att kunna producera sin egen el."
solceller ingår

– Det känns väldigt rätt i tiden att installera solceller för både miljön och ekonomins räkning, det är en häftig känsla att kunna producera sin egen el. Vi har planer på att bygga upp en ordentlig trädgård med mycket odlingsytor, träd och bärbuskar. Ett mål är att kunna producera mycket av vår mat själva i framtiden, berättar Emil och fortsätter:

– Vi började prata om husdrömmar för bara några år sedan, kom snabbt in på tanken att bygga eget då det kändes skönt att få något skräddarsytt. Vi ville hålla oss i relativ närhet till stadskärnan då vi båda jobbar centralt, men ändå komma ut och känna på lugnet ute på landet. Min familj har länge bott och ägt mark i byn vilket fick det att kännas självklart att bygga just här.

Nyckelfärdigt enplanshus

Emil och Therese bor i Gävle och efter att ha bott i lägenhet och radhus var det dags att flytta sig längre ut på landet till hus. Tillsammans med sina tre katter stortrivs de i sitt Södergården där de har närhet till skog, trädgård och natur. När de började titta på att bygga hus jämförde de olika husbyggarföretag och fick störst förtroende för Hjältevadshus. Att det dessutom ingick solceller som standard visade sig vara till stor fördel.

– När vi började titta på hus var just solceller inte något vi tänkte särskilt mycket på. Eftersom vi kommer från lägenhet påverkades vi inte lika mycket av de höga elpriserna som varit på sistone. När vi började prata med Hjältevadshus fick vi väldigt bra information om solceller och i dag är vi väldigt nöjda med dessa. Huset och solcellerna ligger i söderläge och vi har goda förhoppningar om att kunna spara in en hel del varje år.

nyckelfärdigt enplanshus i gävle

Att paret föll för just Södergården som hus berodde dels på den lantliga känslan, dels på den smidiga och öppna planlösningen.

– Vi var på jakt efter en enplansvilla med öppna ytor och tillräckligt med rum för kontor och gästrum. Köket var något vi fastnade för, och den öppna känslan i hela mittendelen av huset. Gäster kan sitta vid middagsbordet samtidigt som maten lagas i köket och man får inte känslan av att man ”går i från” när man ställer sig vid spisen. Det vackra ljusinsläppet från de stora fönsterpartierna i allrummet, köksön och vår fina ytterdörr (vi tog pardörrar som tillval) är några av de bästa delarna med huset.

Till andra som går i husbyggartankar ger de rådet att läsa på, gå på visningar, fråga andra som byggt själva och framförallt att ha en kontinuerlig dialog med säljaren. Att ställa frågor och be om att få allt förklarat för sig på en vardaglig nivå och inte i branschtermer är superviktigt.

– När vi tog kontakt med Hjältevadshus och vår säljare Mattias fick vi svar på våra frågor i mänskliga termer så att vi faktiskt kunde förstå vad det var som erbjöds. Det är mycket pappersarbete, ansökningar och val som ska göras. Vi är väldigt nöjda med vårt Södergården och otroligt tacksamma för den hjälp och guidning som vår säljare gett oss under resans gång. Vi rekommenderar verkligen Hjältevadshus till de som kollar runt eller är i startgroparna för husbyggande.