Julia och Erik förverkligade husdrömmen med en nyckelfärdig villa i klassisk herrgårdsstil

Efter fem år i en lägenhet i centrala Jönköping kände sig Julia och Erik Stael von Holstein redo att köpa ett hus och byta stadsmiljön mot en grönskande trädgård och närhet till naturen. Valet föll på ett nyckelfärdigt hus tio minuter från centrala Jönköping. Efter ett drygt år som villaägare är familjen Stael von Holstein, som i januari 2021 utökats med dottern Elsa, mer än nöjda med sin flytt.

"Ett tillval som vi så här i efterhand är särskilt nöjda med är att vi vågade välja en vinröd ton på ytterdörren, spröjsen samt runt fönstren."

Begagnatpriserna skjuter i höjden med budgivning

–Vi var först inställda på att köpa ett befintligt hus, men budgivningar gjorde att huspriserna ofta sköt i höjden. Vi hade dessutom svårt att hitta ett hus som svarade upp till våra förväntningar och krav. Efter att ha räknat på det kom vi fram till att ett modulhus sannolikt skulle vara en bättre affär än ett befintligt hus. Då började vi på allvar att jämföra olika hustillverkare och husmodeller, säger Julia Stael von Holstein.

Mycket hus för pengarna

Efter att ha tagit in offerter från flera leverantörer föll valet till slut på Häggen från Hjältevadshus, ett tidlöst och rymligt hus i klassisk herrgårdsstil. Julia och Erik valde att köpa huset innan de hittat en tomt, men i juni 2019 hittade de en lämplig tomt i Västansjö, tio minuters bilresa från centrala Jönköping. När familjens hus väl börjat byggas på Hjältevadshus fabrik gick processen smidigt och snabbt.

–Vi har verkligen fått mycket hus för pengarna. Tack vare det räckte husbudgeten till ett garage, en pool och färdigställande av övervåningen, som består av fyra sovrum, ett badrum och ett allrum. Det var verkligen häftigt att besöka husfabriken och titta på när vårt hus byggdes. Självklart var vi även på plats när huset monterades på plats på vår tomt. Hela processen från idé till inflyttningsklart hus tog nio månader, inklusive ett relativt komplicerat grundläggningsarbete med avverkning och dränering på tomten, säger Julia Stael von Holstein.

Nedervåning som gjord för umgänge

Än så länge består familjen av tre personer, men om Julia och Erik väljer att skaffa fler barn erbjuder deras hus mycket plats för lek och bus. Det finns gott om plats för barnvagnar i såväl hallen som vid groventrén och om det skulle behövas kan familjen välja att skapa ytterligare två sovrum genom att skärma av allrummet på övervåningen. Att valet föll på just Häggen, som är Hjältevadshus största husmodell, har sin grund i att Julia, som själv växt upp i ett stort hus, länge har drömt om att själv så småningom få bo i ett rymligt hus med många olika typer av utrymmen.

–Det vi uppskattar allra mest med vårt hus är att det är gediget och av bra kvalitet. Vi är en social familj som ofta välkomnar släkt och vänner i vårt hem. Hela nedervåningen har en öppen planlösning med stora luftiga ytor som är som gjorda för umgänge, vilket vi verkligen trivs med. Ytterligare en faktor som vi lärt oss att uppskatta efterhand är det faktum att huset har utgångar i varje väderstreck, med huvudentré, groventré och altandörrar, säger Julia Stael von Holstein.

Det finns gott om plats för barnvagnar i såväl hallen som vid groventrén.

Stort kök med plats för samvaro

Familjen valde att satsa på ett neutralt hus som präglas av en avskalad färgskala som man inte tröttnar på i första taget. I stället har de fått in färg och variation med hjälp av inredningen, tavlor och liknande.

–Däremot har vi gjort en del standardhöjande tillval, både för att det ökar värdet på huset och för att vi uppskattar den typen av detaljer. Vi har bland annat valt lite annorlunda knoppar på köksskåpen och lite mer exklusiva dörrblad. Ett tillval som vi så här i efterhand är särskilt nöjda med är att vi vågade välja en vinröd ton på ytterdörren, spröjsen samt runt fönstren. Det ger en exklusiv känsla och tillför karaktär till huset, säger Julia Stael von Holstein.

Familjens favoritplats i huset är köket, som är generöst tilltaget med stora arbetsytor och plats för såväl en framtida köksö som vinkyl. Här samlas ofta släkt och vänner och hjälps åt med matlagningen. Även vardagsrummet med mycket ljusinsläpp och luftiga ytor hör till favoritutrymmena. Under den varma årstiden är altanen som sträcker sig runt huset och utomhuspoolen en självklar samlingsplats.

Avsätt ordentligt med tid till research

–En av fördelarna med att flytta in i ett nyckelfärdigt hus är att man inte behöver renovera eller lägga särskilt mycket tid på huset på minst tio år. Nu fokuserar vi i stället på att få ordning på trädgården genom att plantera nya växter och få häcken att växa så vi får ett ordentligt insynsskydd, säger Julia Stael von Holstein.

Hennes råd till andra som funderar på att låta bygga ett modulhus är att ta sig tid till ordentlig research och jämförelse mellan olika leverantörer och husmodeller.

–Det är lätt hänt att man jämför äpplen och päron, men se till att läsa på ordentligt så ni verkligen får bra kvalitet och valuta för pengarna. Gå ner på detaljnivå och fundera på vilka delar av huset som är särskilt viktiga för just er. Samtidigt bör man inte tveka alltför mycket, satsa i stället på att göra genomtänkta val och våga stå fast vid dem, säger Julia Stael von Holstein.

Julias tips till husköpare

1

Bygg ditt drömhus!

Chansen att hitta ett begagnat drömhus är liten, och dessutom rusar priserna i budgivningen.

2

Besök husfabriken

Roligt att se sitt hus i produktion, och verkligen ett minne för livet.

3

Gör ordentlig research

Läs på ordentligt så ni verkligen får bra kvalitet och valuta för pengarna.