Avsnitt 3 – Innertak & ytskikt

Vad händer i avsnittet?

Pistageglass eller spackel, Adam och Maria har djupa funderingar kring vad som funkar bäst. Hur undviker man sprickbildningar? Hur sätter man bäst innertak? Vi får också tips om tapetsering och mönsterpassning.

Längd ca 10 min.

Mer information

Halvförband
Fogar löper i en riktning med en halv längds förskjutning.

Typer av innertak
Träpanel – träpanel ger en varm känsla, är bra för miljön och finns i många olika utföranden.
Målade panelskivor – Med färdigmålade panelskivor får du snabbt och enkelt ett bra resultat. Man slipper spackla, slipa & måla. Det ser ut som träpanel men är betydligt enklare att få upp.
Gipsskivor – förbättrar takets brandskydd och har en isolerande förmåga.

Målning
Det kan gå ganska snabbt och enkelt att måla om ett rum. Det viktigaste för resultatet är förarbetet med spackling, maskering och grundmålning. Nästan alla väggar går att måla och med målade väggar kan du variera dig, du kan variera dig dels gällande kulör dels gällande glans. Samma kulör kan upplevas som helt olika beroende på vilken glans färgen har. En mattare färg får kulören att upplevas lugnare än en färg med högre glans. Oftast är en färg med högre glas tåligare och lättare att torka av, men nu har det kommit allt fler matta färger som även de är mycket tåliga.Börja med att måla närmast upp mot taket och i vägghörn med pensel. Stora ytor målas sedan med roller. Det finns oilka storlekar och kvaliteter, beroende på vilken yta du vill ha på väggen.

Tååka
Är alltså kalmaritiska för ”torka”.

Huset
Vill du veta mer om husmodellen Sol 187? Du kan även gå en rundvandring i fotorealistisk 3D direkt här på hemsidan. Läs mer här.

Läs om alla våra husmodeller i vår huskatalog!

LADDA NER DIREKT ELLER BESTÄLL HEM I BREVLÅDAN

Helt gratis, förstås. Du kan välja att få en tryckt katalog hemskickad till dig eller få en digital version via mail. Du kan även få information om husvisningar genom att prenumerera på våra mailutskick.