Avsnitt 4 – Golv, lister & dörrar

Vad händer i avsnittet?

Massor av bra tips när man ska lägga golv. Därefter monterar och justerar Adam och Maria en innerdörr. Vänsterhängd eller högerhängd? Slutligen sätter man upp golvsocklar, foder och lister.

Längd ca 10 min.

Mer information

Golvläggning

Börja alltid i ett hörn, från vänster till höger. Lägg golvet i ljusinsläppets riktning, då syns inte skarvarna lika tydligt under en solig dag. I avlånga rum är det dock bäst att lägga golvet längs den långa väggen, oavsett var solen står.
Därefter lägger du ut första raden och kapar plankan mot väggen. Den bortkapade biten kan du använda som startbit på nästa rad, förutsatt att den inte är för kort.
När du har lagt en till två rader är det dags att lägga distansklossar mellan vägg och golv, både på lång-och kortsida. Distansen bör vara mellan 5 och 7 millimeter, beroende på rummets bred. Anledningen till det är att golvet ska kunna röra sig lite i alla riktningar.

När du har kommit till sista raden lär du få kapa den på bredden. Lägg den sista brädan uppe på dem näst sista raden av brädor. Rita sedan ut såglinjen med en spillbit, som du följer längs väggen. Strecket markerar var på plankan du ska såga. När golvet har hamnat på plats, ta då bort distanskilarna och sätt tillbaka golvsocklarna.

OBS! Detta är generella tips för golvläggning. Många golvfabrikanter har specifika instruktioner för sina produkter.

Laminatgolv är slitstarkt, formbart och ser ofta ut som ”riktiga” naturmaterial. Det är dessutom prisvärt. Laminatgolv är ganska hårda. Mycket ljud när man går på det, stegljudsisolering är ett måste.

Vinylgolv är slitstarka, lättskötta och formbara. Finns i många olika färger och mönster.Kan kännas kallt och hårt.

Massivt trägolv är miljövänligt och ljuddämpande. Det går att slipa ner och har en lång livslängd. De känns dessutom levande och är mjukt att gå på.

Linoleumgolv är miljövänliga och lätta att lägga om det rör sig om plattor, är det på rulle kan det vara mycket besvärligt att göra själv.

Lister

List sätts i slutskedet av byggnationen. Man börjar i regel uppifrån; taklist, foder och sedan sockel. Obehandlad list fästs, mjukfogas och målas, innan tapet och målningsarbeten av vägg och tak. Det ger goda möjligheter att helt måla över och dölja spikhuvuden, skarvar och fogar. Fabriksmålad list gör arbetet snabbare. Men då brukar man inte måla över mjukfogar och skarvar. Förvara list inomhus minst ett dygn innan montering, så att den anpassas till rumstemperatur. På så sätt minskar spänningarna i träet, vilket förenklar användningen.
Två vanliga stilar på list är slät och allmogeprofil. De ger olika karaktär och kan oftast fås antingen obehandlade eller fabriksmålade.
Använd geringssåg för att göra exakta kapningar av listverk.
List som fästs i träregel spikas vanligen med dyckert. För att undvika att listen spricker, kan du förborra. Du kan även slå spikens spets trubbig eller bita av den med tång. Då skärs träfibrerna av istället för att klyvas.
Foder med slät profil kan både geras och rakskarvas i hörn. Profilerade foder bör geringssågas.
Längst väggen kan socklar skarvas med raka snitt. Skarvning med två 45 gradiga snitt ger dock ett snyggare och stabilare resultat. Skarvning i hörn bör alltid geras.

Huset

Vill du veta mer om husmodellen Sol 187? Du kan även gå en rundvandring i fotorealistisk 3D direkt här på hemsidan. Läs mer här.

Läs om alla våra husmodeller i vår huskatalog!

LADDA NER DIREKT ELLER BESTÄLL HEM I BREVLÅDAN

Helt gratis, förstås. Du kan välja att få en tryckt katalog hemskickad till dig eller få en digital version via mail. Du kan även få information om husvisningar genom att prenumerera på våra mailutskick.