Så hittar du drömtomten

Processen med att bygga nytt ser olika ut för alla. En del kanske får tag på en tomt via en bekant och börjar därefter leta efter det perfekta huset att ställa där, medan andra börjar från andra hållet. När man väl hittat sitt drömhus – visst kliar det i fingrarna? Nu vill det bara till att den där tomten ska dyka upp också. Den som ligger lagom nära till allt. Vi intervjuade en av våra säljare, David Lundberg, om just tomtdelen av bygga-hus-processen. Här sammanfattar han några punkter som är bra att tänka på när man letar tomt.

Så hittar du en tomt - hitta drömtomten
hjälp att hitta tomt - hussäljare david lundberg

Vad ska man tänka på när man letar tomt?

Att hitta en tomt är inte alltid så lätt. Tyvärr är utbudet mindre än efterfrågan i de flesta kommuner i Sverige just nu. Så ibland kan det ta lite tid att hitta drömtomten. Ta kontakt med en hussäljare eller mäklare så har de oftast tips, idéer och kontakter som kan hjälpa till. De kan även hjälpa till med vad man ska tänka på när man hittar den specifika tomten.

Ska man tänka ort först och tomt sen, eller tvärtom?

Jag tycker man först och främst ska välja tomt efter där man vill bo. Man ska bo länge i sitt nybyggda hus. Då är det såklart viktigt att man trivs på platsen.

Sjötomt/strandtomt – vad gäller där?

Regler och bestämmelser för byggnation nära vatten kan variera från olika platser och olika myndigheter. Dessa regler och bestämmelser reglerar byggnation, användning, skydd av natur och miljö, med mera. Innan man planerar att bygga på eller köpa en tomt nära vatten bör man kolla med berörda myndigheter vad som gäller och om eller vad som får byggas på den specifika platsen.

detaljplan hus på tomt

Vad är en detaljplan och vad innebär den?

För att enkelt förklara vad en detaljplan är kan man säga att den reglerar vad som får byggas inom ett visst område. Den tas fram för att pröva ett specifikt geografiskt områdes lämplighet för bland annat bebyggelse. Den är en viktig del för kommunernas planering och stadsutveckling. En detaljplan kan reglera flera saker, bland annat markanvändning, byggnadsbestämmelser, infrastruktur, tjänster, skyddsåtgärder och bevarande. Ibland kan kommunerna göra avsteg från detaljplanerna men då krävs oftast beslut ifrån byggnadsnämnden.

Kan man överklaga en detaljplan?

Ja, det är möjligt att överklaga en detaljplan. Det är oftast en process som tar mycket tid och energi

Vad är ett servitut? Kan man överklaga det?

Ett servitut är bundet till fastigheter och inte till personer. Det innebär att det inte spelar någon roll vem som bor i eller äger fastigheten, servitutet gäller ändå. Servitutet ger den ena fastigheten rätt att nyttja den andra fastigheten på ett sätt som går utöver vad som skulle vara tillåtet enligt normala fastighetsrättigheter. Till exempel kan servitutet berättiga att upprätta en väg, ledningar eller avlopp genom den andra fastigheten. Servitutet kan även ge den ena fastigheten rätt till utsikt över en viss vy. Ett servitut kan upphävas under vissa omständigheter, men processen för att göra det kan vara komplex och kräver ofta överenskommelse mellan de berörda parterna eller ett domstolsbeslut. Kolla därför med säljare eller mäklare vad det finns för servitut kopplade till tomten.

Bild på en ledig tomt

Tomtgränser och bygglov, vad gäller?

Alla nya hus som byggs i Sverige kräver bygglov. Vi hjälper såklart till med alla dokument och ritningar som behövs för att söka bygglov till ert nya hus. Vi hjälper även till med att se över hur huset kan placeras och hur nära tomtgränserna man kan bygga. Ofta kan vi ta fram flera olika förslag. Tillsammans diskuterar vi fram den bästa placeringen och lösningen för er som kund så ni får ert hus som ni vill ha det. Vi är såklart med och hjälper er genom hela byggprocessen tills huset står helt färdigt.

Bör man ha med en arkitekt eller annan expert innan man lägger ett bud på en tomt?

Det är jättebra att kontakta sakkunnig när man ska köpa en tomt. Jag skulle rekommendera att ha med en hussäljare, som har en generell överblick och kan hjälpa till med tips och idéer. Vi har ofta bra koll på områden och tomter i vår egen region och kan ganska enkelt se vad som går att bygga på den specifika tomten.

Om man hittat en drömtomt men med en detaljplan som inte rymmer drömhuset från Hjältevad, hur ska man tänka då?

Kontakta en säljare som hjälper er. Kolla med kommunen om de tror att de kan göra avstick från detaljplanen. Mindre kommuner kan man oftast få svar från direkt medan andra kräver en längre prövning. Kolla även med någon i kommunens byggnadsnämnd om de kan hjälpa till. Funkar inte det så prata med oss om vad det var med drömhuset som gjorde det till det perfekta. Kanske kan vi hitta samma eller liknande lösningar eller estetik i något av våra andra hus? Vi har ett stort utbud av husmodeller, med tillvalen som finns tillgängliga så vågar jag påstå att man kan hitta ett drömhus till i vårt utbud. Har du hittat den perfekta tomten så håll hårt i den. Tillsammans ser vi till att plocka fram hemmet som matchar tomten, utan att tumma på dina drömmar.

hitta tomt på karta

Var hittar man tomter till salu?

Ta kontakt med en hussäljare eller mäklare så har de oftast tips och kan hjälpa till. Sen är det bra att ställa sig i kommunens tomtkö redan i ett tidigt skede i processen då det ofta är långa köer till de bästa tomterna som släpps. Håll även utkik på Hemnet och Booli. På Hjältevadshus hemsida hittar man också tomter som vi tillhandahåller och tipsar om.