Familjen Säterlis smidiga blåbärspaj

Under semestern blir det ett antal måltider som ska förberedas, lagas och dukas fram. Magdalena Säterli i Norrtälje har tillsammans med maken Fredrik 4 barn under 10 år, och vet precis vad vi pratar om. ”Det blir mycket tid i köket!” skrattar Magdalena, som här tipsar om en av hennes favorit-mellis: en smidig och matig blåbärspaj, gjord på blåbär plockade av familjen själva.

Tidsåtgång: 1h (om du plockar egna blåbär, annars 20 min)
Tillagning: 25-30 min i ugn 200 grader

Ingredienser:
6-8 dl blåbär
2 dl fullkornshavregryn
1 dl vetemjöl
2 msk socker
100 g smör eller 1 dl rapsolja
Vaniljkvarg

Hur du gör: Fyll en vanlig pajform med blåbär – blåbären plockas med fördel hela familjen tillsammans ute i skogen.

Nyp ihop/blanda 2 dl fullkornshavregryn, 1 dl vetemjöl, 2 msk socker och antingen 100g smör eller 1 dl rapsolja (beroende på vad som finns hemma/vad man föredrar).

Strö ytterligare en msk socker över blåbären i formen. Lägg sedan på smuldegen och stoppa in pajen i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 30 min.

Servera med vaniljkvarg för ett matigare fika-mellanmål!

Den lyckliga familjen

Säterlis är den lyckliga familjen som gjort alla fel. Läs om deras livsresa och valet av husmodellen Häggen.

Den lyckliga familjen →

Häggen

Husmodellen Häggen är vår pampiga herrgårdsinspirerade villa med hela 224 kvm.

Häggen →