Bygglovsansökan – så går det till
Grattis till påskrivet entreprenadavtal och välkommen som kund hos Hjältevadshus! För att komma vidare på husresan nu behöver ni göra en bygglovsansökan hos kommunen. Nedan förklarar vi kort hur bygglovsprocessen går till.
Ritningar
Hjältevadshus tar fram bygglovsritningar och tomtplacering på fastighet/nybyggnadskarta. Du som kund granskar ritningarna, och betalar nu en projekteringskostnad på 45.000:- som är en del av totala huspriset.
Bygglovsansökan
När du skickar in din bygglovsansökan till kommunens byggnadsnämnd, bifoga ritningar och dokument som krävs för godkännande av ditt byggprojekt. Vi på Hjältevadshus är experter på att hjälpa dig med att fylla i och sammanställa den nödvändiga dokumentationen för en smidig ansökningsprocess, så ta gärna hjälp av oss!
Första granskning
Byggnadsnämnen granskar ansökan, att alla dokument finns med. Bygglovskomplettering är en vanlig del av bygglovshanteringen, och vi hjälper dig med det. Du får ett mottagningsbevis och information om hur lång tid ansökan kan ta.
Vatten och avlopp
Du ansöker till kommunen gällande påkoppling av vatten och avlopp. Detta görs kommunens hemsida under miljöavdelningen. Hjältevadshus gör en elanmälan till din fastighet, därefter skickar el-leverantören ett avtal till dig för godkännande.
Beslut
Vid godkänt bygglov har grannarna tre veckor på sig att överklaga beslutet. Om du får ett nej finns det möjlighet att överklaga. När bygglovet är klart är det dags att avropa ditt hus, en milstolpe i husresan.
Startbesked
Du får inte börja bygga förrän du har fått ett startbesked från byggnadsnämnden. Din KA bokar ett samrådsmöte med kommunen för genomgång och godkännande. Du får inte heller börja förrän fyra veckor efter meddelandet kommit in i Post- och Inrikes Tidningar.
Guide för bygglov hos Boverket
Boka ett möte med din lokala säljare
Vill du veta mer om bygglovsansökan, vem som gör vad och när? Boka ett möte med din lokala säljare så guidar vi dig.