Inredning: Bästa tipsen när du ska sälja din bostad

Tittar du på att bygga nytt? Vi har träffat Cornelia, inredare och inredningsstylist, för att ta reda på 2024 års inredningstrender att inspireras av till nya hemmet. För er som behöver sälja innan ni flyttar in har vi också samlat hennes bästa tips inför bostadsförsäljningen.

Inredningstips när du ska sälja din bostad
Stylingtips vid försäljning av bostad

Att lyckas med bostadsförsäljningen

Att stå mellan två hem är att gå i väntans tider. Kanske känns det lite vemodigt att lämna samtidigt som glädjen för det som komma skall är stor. Eller så kan man inte vänta med att packa ihop och flytta ut. Oavsett vilket så står man ofta inför något nästan lika spännande som att bygga nytt: att sälja sin gamla bostad. I rådande marknadsläge kan det kanske tippa över mer åt det nervösa än det roliga. Man vill inget hellre än att första visningen ska dra så mycket folk som möjligt. Vi har pratat med Cornelia Dreifaldt från Epok, inredare och inredningsstylist och expert på att styla bostäder inför försäljning.

Styla för bilderna på hemnet

När man ska sälja sin lägenhet eller sitt hus, vad är viktigt att tänka på i inredningen?

Det vi kikar på när vi kommer ut till kund är möbleringen av rummen och intrycken man får. Det är vanligt att ha samlat på sig en del saker genom åren som kan upplevas som lite överväldigande för någon som inte har en relation till dessa prylar.

Övermöblering är en annan vanlig sak, vi vill att upplevelsen ska vara luftig så att intressenter kan se rummens potential och inte blir skrämda av att det känns trängre än vad det egentligen är.

Våra tips är alltid att plocka undan överflödiga prylar, ljusa upp med textilier om rummet känns mörkt, placera gardiner en bit utanför fönstren så att ljuset kommer in och att ta bort de möbler som känns inklämda.

Inför 2024 kan man ha med sig att färg återintagit sin plats i våra hjärtan efter år av jordnära och neutrala toner.
Vi ser fortsatt en neutral bas men varma kulörer som rosa, rött, orange och gult börjar ta plats. Vi spår att härliga kulörer är här för att stanna även 2024!

Tips för styling när du ska sälja

Vad är fördelen med att ta hjälp av en inredare när man ska sälja, kontra att styla hemmet själv?

Den största fördelen är att vi är oberoende och kan se potentialen i bostaden utan att lägga värde i de saker och möbler som redan finns. Detta gör att vi snabbt kan se vad som gör bostaden attraktiv och vad vi vill visa upp lite extra vid försäljning. Vi ser också de typiska bildvinklarna och hur vi kan möblera om för att få fina och säljande bilder till annonsen.

Det är väldigt lätt att bli hemmakär, vilket är härligt, men kanske inte hjälper vid försäljning där vi vill nå ut till en så stor målgrupp som möjligt.

När man ska sälja är det alltså viktigt att plocka bort personliga detaljer och föremål som snarare har ett affektions- än trendvärde. Skala av och skala ner, ljusa upp och försök se hemmet med objektiva ögon.

inredning för försäljning av hus

Men när man väl har sålt och det nya huset står där, redo att fyllas, hur ska man tänka då? 

Mitt tips för att få till det där personliga hemtrevliga i sin stil är att jobba med en bra grund som är relativt neutral. Då har du möjlighet att vara ombytlig. Försök dock att inte fastna för mycket i olika trender utan omringa dig av saker som du trivs med. Försök hitta en balans. Hemma hos oss blandas arvegods med moderna klassiker vilket är en mix som jag personligen trivs väldigt bra med.

Två inredningsdetaljer som är viktiga men kan upplevas svåra att få till är gardiner och belysning. Vad har du för tips där?

När vi hänger gardiner så vill vi att så mycket ljus som möjligt ska kunna strömma in genom fönstret. Därför vill vi att gardinerna hänger bredvid fönsterna utan att skymma utsikten, på så sätt blockerar de inget dagsljus. Vi vill också hänga gardinerna högt, gärna från tak till golv då takhöjden upplevs högre och fönsterna större.

När det kommer till belysning handlar det om att skapa dynamik. Vi brukar säga att ett vardagsrum behöver 4–6 ljuskällor, varav några behöver kunna sprida ett brett sken och några ska gå att rikta. Vi vill ha en taklampa som lyser upp rummet men vi vill också ha fönsterlampor, golvlampor och bordslampor som dels lyser upp mörkare hörn, dels erbjuder arbetsljus när man till exempel ska läsa en bok i soffan.

Det viktigaste är att sprida ut dina ljuskällor för att kunna lysa upp de olika hörnen i rummen. Ett bra tips är även att välja lampor som går att dimma så att du reglera stämningen.

Sist men inte minst, om man bara ska investera i en enda ny inredningsdetalj till sitt nya hem, vad ska det vara?

En statement-möbel! Alltså något som tar plats men som också känns tidlös. Det kan vara en stor lampa, designfåtölj eller en maffig tavla.