6 tips för hur du placerar huset på tomten

6 viktiga tips kring placering av hus på tomt

1

Gå igenom detaljplanen för området.
När du granskar detaljplanen för området, notera specifika bestämmelser som styr placeringen av hus och garage på tomten. För att ta del av detaljplanen, kan du ansöka om den genom kommunen. Det är avgörande att förstå och följa dessa regler för byggnation och att vara påläst kan spara mycket energi och frustration.

2

Matcha hus och tomt!
Modellen du väljer ska passa i miljön på tomten. Det är viktigt att välja en husmodell som harmonierar med omgivningen och landskapet på tomten för en enhetlig och estetiskt tilltalande helhet. Vissa tomter är smala och kanske kräver att man tänker till extra kring vilket hus som gör sig bäst, medan andra är mer flexibla.

3

Hur rör sig solen på tomten?
Att förstå solens rörelser på tomten är avgörande för att planera optimal placering av uteplatser och för att maximera naturligt ljus i olika rum. Använd verktyg som t.ex Hitta.se för att visualisera se solens förflyttning.

4

Markera ut huset på din tomt.
Använd pinnar och ev. snören för att markera husets form, fundera på placering av rum, fönster, entré så att du får en bild av huset på plats på tomten. Våra säljare är erfarna i denna process och kan komma med många tips och råd.

5

Spana in grannarna.
Det är också klokt att observera hur grannarna har placerat sina hus och garage och hur de förhåller sig till din egen fastighet. Denna granskning kan ge värdefulla insikter inför din egen planering och placering.

6

Fråga!
Våra säljare har stor erfarenhet av placering av hus på tomt. Passa på att ta del av deras erfarenhet och sätlla alla frågor ni har. Att bygga hus är ett stort beslut och man kan behöva allt stöd man kan få. Boka gärna ett möte på själva tomten så får ni bästa hjälp.