Så placerar du huset på tomten

Bland det roligaste och viktigaste man får göra under sin husresa är att planera placeringen av huset på tomten. Vårt förslag är att man väldigt tidigt börjar planera husplaceringen.

Ett hus på en besvärlig tomt med berg.
Framsidan på ett Sol 170 med new england veranda.

Din tomt – ditt hem

Det är viktigt att lära känna tomten och dess omgivning. Notera nivåskillnader, utsikt, höga träd, närliggande bostäder eller annan bebyggelse och såklart solens rörelse över dygnet. Låt de faktorerna vara med när du väljer placering av ditt hus. Hur solen når olika sidor av huset kan vara avgörande för var du vill lägga uteplatserna. Insyn? Med en traditionell placering mot gatan med Hjältevadshus villor har du redan från start relativt lite insyn. Därför kan våra hus enkelt placeras även närmre gatan. Sedan kan du planera tex garage eller carport lite längre in på tomten, för att få en skyddad och fin uteplats.

Köket på ett Sol 170

Glöm inte planlösningen

Det är inte bara husets exteriör och altaner att ta hänsyn till, glöm inte placering av rummen. I ett sovrum vill man gärna ha ljus från öster, det vill säga morgonsol. Vardagsrum där man ofta vistas på eftermiddagar och kvällar placeras därför gärna mot söder eller väster. Kök läggs med fördel åt sydväst för matplatsen och nordöst för matlagning. Platser som tvättstuga och groventré är mindre väderstreckskänsliga och därför mer flexibla i sin placering. Vanligtvis kan man inte följa alla dessa tips utan man får prioritera.

Fundera på olika placeringar

Det vanliga är att lägga huset längs med gatan, men lek med tanken på att vrida huset lite åt olika håll och se vad de skulle göra för rummen och utemiljön. En klassisk metod är att ställa ut pinnar med snöre för att markera ut ytterväggarna på själva tomten. Detta kan skapa nya insikter, och en bra känsla för husets storlek.

Boka möte med vår säljare

Ta hjälp av vår erfarenhet när det gäller att placera huset på tomten. Boka ett möte idag.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.