Experten: Så kan du tänka kring planlösningen

I tjugo år har Therese Gruselius Frid ritat hus och sett trender komma och gå. Men vissa saker går aldrig ur tiden, menar hon. ”Det är viktigt att välja långsiktigt, hur tror jag min livssituation ser ut om tio år.” 

Nyckelfärdigt enplanshus - Husdesigner Therese Gruselius Frid

Samma dag som vi träffar Therese ska det nybyggda visningshuset Villa Glänta fotograferas i Eksjö, inte långt från där Therese själv bor. Att få plats med fyra rum och kök på blygsamma 97 kvadratmeter kan låta utmanande, men med sin långa erfarenhet har hon fått till ett både genomtänkt och effektivt enplanshus. 

 

”Det är verkligen otroligt roligt att rita hus och arbeta med hela kedjan, att skapa hus där man ska bo och leva i många år, kanske även bli gammal i”, berättar Therese.

Placering av hus på tomt - fotografi av ett hus ovanifrån

Som byggnadsingenjör från början har hon med sig konstruktionstänket redan från start, något som den som väljer att rita sitt hus själv ofta missar. Det finns flera faktorer att ta hänsyn till, både gällande planlösningen och själva tomten, menar hon.  

 

”När det handlar om var huset ska stå behöver man förstås titta på om det finns en detaljplan för området. Finns det särskilda krav för husets placering och utförande tex hur högt får man bygga, finns det en byggyta som man behöver förhålla sig till? Omgivningen och väderstreck är andra parametrar att ta hänsyn till. Var vill man ha sin altan, garage eller kanske en pool. Så här gäller det att hitta det hus som passar bäst för den helhet man tänker sig.”

Interiörbild nyckelfärdiga enplanshuset Villa Glänta.

Man behöver helt enkelt tänka långsiktigt när man väljer hus, berättar hon. Hur tänker man sig sin livssituation om tio år, oavsett om man är en ung barnfamilj eller äldre med utflyttade barn? Därför kan det vara bra att vara lite lagom trendkänslig, menar Therese. 

 

”Ibland går det mode i saker, om det ska vara stora rum med öppen planlösning, stora glaspartier eller kanske färgglada kök. Ibland hör jag hur en del ångrar sig när de inser att det trendiga huset också var lite opraktiskt, att man inte kunde ha sina möbler där man önskade, eller något annat. Här får vi vara lite lagom trendkänsliga, vi ska följa med och erbjuda det man vill ha, men vi ska också känna ett ansvar för att man ska kunna och vilja bo i huset under många år. Därför har vi lagt fokus på bra funktionella planlösningar där man själv väljer sin egen stil. Kanske är det den moderna stilen med sin tidlösa och avskalade karaktär eller den klassiska stilen med sin traditionelle och eleganta karaktär man vill ha? Villa Glänta är ett bra exempel på detta!” 

Läs om alla våra husmodeller i vår huskatalog!

LADDA NER DIREKT ELLER BESTÄLL HEM I BREVLÅDAN

Helt gratis, förstås. Du kan välja att få en tryckt katalog hemskickad till dig eller få en digital version via mail. Du kan även få information om husvisningar genom att prenumerera på våra mailutskick.