Sex frågor när du väljer hus

1

Hur många rum behöver du?

2

Räcker det med ett enplanshus?

3

1,5- eller tvåplanshus?

4

Öppen planlösning eller enskilda rum?

5

Barnen nära eller lite längre ifrån?

6

Trendigt eller klassiskt?

Att bygga ett hus är ett stort beslut som kräver eftertanke och noggrann planering. Här delar Hjältevadshus husritare Therese Gruselius Frid med sig av sina bästa tips.

Hur många rum behöver du?

“Utgå från dina behov nu och i framtiden. Behöver jag ett hus att växa i eller ett hus som kan anpassas i framtiden? Hur många sovrum och badrum vill vi ha? Behöver vi kontorsplatser och är ett dressing room viktigt för oss? Kanske det som är ett mindre barnrum idag kan bli nånting annat längre fram. Att bygga stort hus på över 250 kvadratmeter ser vi mer sällan, nu ser vi trenden mot att bygga lite mindre, mer genomtänkt, där energifrågan blir allt viktigare.”

Nyckelfärdigt enplanshus

Räcker det med ett enplanshus?

”Det beror helt på din livssituation och vad du gillar. Enplanshus är smidiga eftersom allt finns på ett plan och man inte behöver lägga boyta på en trappa. I vissa fall kan en lite större tomt behövas då enplanshusen oftast har en större byggyta. Det är lätt att tänka dig bli gammal i ett enplanshus då du har tillgång till allt i ett och samma plan. Både Södergården och Vitsippan är bra exempel.”

1,5 eller tvåplanshus?

”Tvåplanshus ger mycket hus för pengarna, tycker jag. Huset med sin fulla takhöjd ger plats för fler fönster och man får en ljusare och mer lättmöblerad övervåning. Samtidigt kan man ha nedervåningen för umgänge och låta sovrumsdelen vara mer privat och avskild.  Men även 1,5-planshusen är smarta. Huset passar dig som vill ha ett hus i två plan men upplever att tvåplanshusen är för stora. Även här kan man ha förråd och sovrumsdelen mer avskild.  Många barnfamiljer vill ha flexibiliteten om familjen växer, men även äldre väljer 1,5-planshus för att bo nere och överlåta till nästa ägare att inreda övervåningen.”

Öppen planlösning eller enskilda rum?

”Här får man ställa sig frågan om man värdesätter stora öppna ytor för umgänge eller är i behov av fler avskilda rum. En trend som varat en längre tid är öppen planlösning med stora fönster i flera väderstreck. Det finns många möjligheter att välja hus efter din smak och stil – och du kan också ändra planlösningen senare om du får andra behov eller idéer.”

inredningsguide

Barnen nära eller lite längre ifrån?

“Det är viktigt att tänka på hur ditt hus passar din familjs behov, både nu och i framtiden. När barnen blir tonåringar vill de kanske ha ett eget utrymme där de inte störs av föräldrarna. Men när de är små kan det vara bra att ha dem nära så att du kan höra dem om de vaknar eller behöver hjälp. Välj ett hus som ger dig flexibilitet och trygghet i olika skeden av livet.”

Trendigt eller klassiskt?

”Det kan vara lockande att välja det häftiga och trendiga köket, eller vilja ha stora glaspartier ut mot trädgården. Men var samtidigt lite praktisk, hur möblerar jag mitt hus, var ska TV:n och den stora skänken faktiskt få plats. Och kommer jag tycka att köket är lika snyggt om fem år? Hitta balansen mellan det trendiga och det tidlösa, det brukar bli bäst i längden!”

Läs om alla våra husmodeller i vår huskatalog!

LADDA NER DIREKT ELLER BESTÄLL HEM I BREVLÅDAN

Helt gratis, förstås. Du kan välja att få en tryckt katalog hemskickad till dig eller få en digital version via mail. Du kan även få information om husvisningar genom att prenumerera på våra mailutskick.