Använd solcellerna smart – och fler tips som hjälper dig minska energikostnaderna

Många husägare vill spara pengar på elräkningen, särskilt under den mörka årstiden. Men hur gör man på bästa sätt för att minska energikostnaderna? Vi har pratat med Bo Davidsson, elchef och teknikguru på Hjältevadshus, som ger oss sina bästa tips.

Hjältevadshus elchef Bo Davidsson

Sänk värmen och duscha kortare

En av de enklaste åtgärderna för att minska energiförbrukningen är att sänka inomhustemperaturen. Varje grads sänkning kan spara mellan 5-10% av uppvärmningskostnaden, enligt Bo.

“Det är bättre att ha det lite svalare inomhus och klä sig varmare, än att ha det för varmt och slösa energi”, säger han.

En annan stor energibov är varmvattenförbrukningen. Många duschar länge och varmt, vilket drar mycket el. Bo rekommenderar att duscha kortare och svalare, och att undvika att använda funktionen för extra varmvatten, som använder elpatronen.

“Använd värmepumpens kompressor istället, den värmer upp vattnet med hjälp av luftens värmeenergi. Det är mycket mer effektivt”, förklarar han.

Bo tipsar också om att stänga av apparater som är i standbyläge, som TV, datorer och laddare. De kan dra onödig el även när de inte används. Men att minska på belysningen menar han kan vara att gå lite för långt.

”Det är en mörk årstid där man behöver det ljus man kan få, tycker jag. Idag är dessutom de ineffektiva glödlamporna borta. Har man våra minispotlights i fönstersmygarna drar de bara 1,2 Watt per lampa, vilket är väldigt lite.”

Fotomontage av solceller och en klocka.

Var medveten och nyfiken

Men det viktigaste tipset från Bo är att vara medveten om hur mycket energi man förbrukar, och att vara nyfiken på det. Genom att följa sin elförbrukning genom nätägarens webb eller i appar kan man få en bättre bild av sina energivanor.

“Det är en bra idé att hålla koll på sin förbrukning och lära sig vad som drar mest el i ens hus och livsstil. Det sämsta som kan hända är att energikostnaden går upp och man inte vet varför. Var medveten. Det är nyckeln till att sänka sin energikostnad över året”, säger han.

Utnyttja solcellerna smart

Den som köper ett Hjältevadshus får solceller med i standarderbjudandet. Det innebär att man kan både använda och sälja den el man producerar med solens hjälp. Bo berättar hur man kan utnyttja solcellerna på bästa sätt.

“Det gäller att planera sin elförbrukning till de timmar då solcellerna levererar som mest. Om man har möjlighet att köra disk- och tvättmaskin när solen lyser så slipper man köpa den elen senare på kvällen. Det handlar inte om att gå över till timdebitering av elförbrukningen, utan om att utnyttja tidsfönstret när solcellerna ger gratis el”, säger han.

Expertens bästa tips: Så sparar du pengar på el

Sänk inomhustemperaturen

Duscha kortare och svalare

Stäng av produkter i standby

Byt ut gamla lampor

Håll noggrann koll på förbrukning

Använd solel när solen skiner