Skapa ett smart hem

Att ha ett smart och uppkopplat hem är inte bara en fråga om komfort, utan också om trygghet och säkerhet. Men vad är egentligen ett smart hem, och hur kan det hjälpa dig att bo tryggare, säkrare – och till och med sänka dina elkostnader? Här är några av de senaste lösningarna och trenderna inom hemautomation från Hjältevadshus.

Smarta hem från Hjältevadshus

Vad är ett smart hem?

Att skapa ett smart hem är ett hem som har olika typer av sensorer, kontakter och enheter som kan kommunicera med varandra och med dig via en app eller en röstassistent. Det kan handla om allt från belysning, ljud, värme, ventilation, säkerhet, energi och underhållning.

Ett smart hem kan ha många olika funktioner som gör livet enklare och tryggare. Till exempel kan man ha brandvarnare som tänder lamporna i hela huset om det börjar brinna, eller magnetkontakt på dörren som varnar när någon passerar. Man kan också ha GPS-staket runt huset som låter lampor tändas när någons mobil närmar sig. Vanligt är både termometrar och fuktgivare, som varnar om en olycka skett eller helt enkelt startar motorvärmaren när det är kallt ute.

Astrostyrning av fasadbelysning.

Hur får man ett smart hem?

Om du köper ett Hjältevadshus får du ett smart hemsystem som standard, med plattformen Nexa Bridge som bas. Det bygger på ett internationellt protokoll som heter Z-wave, ett flexibelt och framtidssäkert system med över 3600 olika artiklar som man kan koppla in.

Det är mycket som ingår redan i standardpaketet, inte minst själva plattformen som gör att systemet kan byggas ut över tid. Dessutom ingår smarta exteriöra uttag, som programmeras för att köra så kallad astrofunktion på belysningen. Det innebär att solens upp- och nedgång styr när det är tänt respektive släckt, men är förstås också något man kan styra själv via en app eller en strömbrytare.

Trygghetspaket - Kampanj Smarta hem

Vilka tillval finns det?

Det finns många tillval som man kan välja för att göra sitt hem ännu smartare – egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna. När det kommer till belysning går det att vara lika smart inomhus som standardpaketet medger utomhus. Man kan programmera in olika scenarier, till exempel hur man vill att huset ska vara belyst när man städar, eller när det kommer gäster på middag. Om man väljer något av Hjältevadshus spotlightpaket så är de förstås kopplade till Nexa Bridge.

En populär produkt är den smarta dörrklockan, som skickar en notis till din telefon när någon ringer på. Då kan du också välja att tända upp belysningen i entrén.

Man kan också koppla in olika typer av sensorer och mätare i systemet, som kan ge information om temperatur, luftfuktighet, elförbrukning och annat. Det finns också möjlighet att styra andra enheter, som Sonos-systemet mm., via appen eller en röstassistent.

Framtiden för boende hus och hem

Hur ser framtiden ut?

Smarta hem kommer att bli ännu mer avancerade och intelligenta i framtiden. Utvecklingen går snabbt och systemen kommer bli ännu bättre på att läsa av och anpassa sig efter ens levnadsmönster.

Många pratar om hur solceller och energilagring kommer att ta stora steg framåt. Det finns idag intelligens som känner av när man behöver mer eller mindre el, och som kan sälja eller köpa el på marknaden. Dessutom finns möjligheten att växelriktare och värmepump pratar med varandra, och man kan till exempel höja varmvattentemperaturen i värmepumpen när solcellerna producerar.

Ett av de mest diskuterade områdena idag är AI, något som kommer att spela en allt större roll i framtidens smarta hem. Med fler sensorer och analysverktyg kan ett smart hem lära sig av dig och dina vanor, och kan ge dig tips och råd för att förbättra komfort, säkerhet och energieffektivitet.

Läs om alla våra husmodeller i vår huskatalog!

LADDA NER DIREKT ELLER BESTÄLL HEM I BREVLÅDAN

Helt gratis, förstås. Du kan välja att få en tryckt katalog hemskickad till dig eller få en digital version via mail. Du kan även få information om husvisningar genom att prenumerera på våra mailutskick.