Nordea: ”Så fungerar ekonomin runt husbygget”
Att bygga eget hus är en stor dröm för många svenskar, men det kräver också mycket planering och ekonomisk kunskap. Hur ska man tänka när man väljer hus, tomt och lån? Och hur påverkas man av ränteläget? Många funderar mycket kring just kostnad att bygga hus.
Nordea är en viktig samarbetspartner till Hjältevadshus. Därför har vi har pratat med Anna Palm, privatrådgivare på Nordea och expert på hur det fungerar när man vill bygga nytt hus. Hon berättar att de vanligaste frågorna hon får handlar om ränta, kostnad att bygga hus och lånebelopp:
”Det är viktigt att ha en helhetsbild av hela byggprocessen, från att köpa tomten till att flytta in i huset. Man vill undvika överraskningar som kan göra det dyrare eller svårare än man tänkt sig”, säger hon.
En av de största utmaningarna är att bedöma markarbetet, som kan variera beroende på hur marken ser ut och hur huset placeras. Anna berättar att man behöver göra en geoteknisk undersökning innan man börjar bygga, för att se om man behöver spränga, påla eller schakta mer än beräknat.
”Det är bra att vara extra varsam med markarbetet och ta höjd för oförutsedda kostnader. Det kan göra stor skillnad i slutändan”, säger hon.
För att finansiera husbygget behöver man först ha ett lånelöfte från banken, sedan köper man en tomt (som ibland har en byggare kopplad till sig). Därefter lägger man upp ett byggnadskreditiv för den kostnad som husleverantören har kalkylerat. Under byggprocessen kan det dock komma fler kostnader, till exempel för andra materialval, belysningar eller trädgårdsanläggning.
”Det är därför vi vill kunna ta beslut på hela affären från början, så att vi kan hålla kunden i handen hela processen. Vi vill inte att det ska bli för dyrt senare. Därför är det bra att ha hela kalkylen klar så tidigt som möjligt”, säger Anna.
Många är oroliga för ränteläget, som är ovanligt svårbedömt just nu. Riksbanken flaggar för en höjning på 0,25 procent i november, men det kan också bli en sänkning eller ingen förändring alls. Anna rekommenderar att man läser Nordeas boränteprognoser för att följa utvecklingen.
”Jag tror inte man ska förvänta sig att räntorna går ned till 1-1,5 procent igen, det är ingen normalränta men många unga har inte varit med om något annat. Men jag bedömer heller inte att räntorna kommer gå ned så mycket heller. Kanske en mer normal ränta framåt ligger på 4,5-5 procent, men man ska absolut vara bekväm och kunna hantera dagens räntor också. Inte kalkylera med lägre än så”, säger hon.
Nordea och Hjältevadshus har ett bra samarbete, avslutar Anna:
”Det vi gillar extra mycket med samarbetet är att vi har fått god insyn i Hjältevadshus processer och kalkyler. Det gillar både kunden och vi. Vi gillar inte överraskningar. Vi har insynen och det gör oss trygga i vad Hjältevadshus erbjuder kunden. Där har vi goda erfarenheter av Hjältevadshus.”
Läs om alla våra husmodeller i vår huskatalog!
LADDA NER DIREKT ELLER BESTÄLL HEM I BREVLÅDAN
Helt gratis, förstås. Du kan välja att få en tryckt katalog hemskickad till dig eller få en digital version via mail. Du kan även få information om husvisningar genom att prenumerera på våra mailutskick.